Last news in Fakti

19 Февруари, 2012 00:54 883 0

Златна мечка за черно-белия Цезар

  • берлинале-
  • златна мечка-
  • тавиани
Златна мечка за черно-белия Цезар - 1
Снимка: Berlinale.de

За таланта няма възраст и банални теми. Това е големият извод от приключилото Берлинале.

Братята Тавиани - Виторио и Паоло, отново доказаха, че могат по интригуващ начин да разказват истории.

Техният черно-бял филм „Цезар трябваше да умре” спечели Златна мечка.

Виторио и Паоло Тавиани смело ангажират затворници от строго охранявания затвор „Ребибия” край Рим, за да поставят трагедията на Шекспир „Юлий Цезар”. Резултатът е „Златна мечка”.

Залагайки на черно-бяла визия. Използването на непрофесионалисти, поставени на играят на сцена, затворена между стените на затвор – сякаш е най-подходящото място за трагедията на Шекспир „Юлий Цезар”, третираща повече от няколко столетия извечните теми за властта и корупцията, убийствата и отмъщението.

Мерил Стрийп даде ясна заявка за Оскар, получавайки в Берлин отличието за цялостно творчество.

Берлинале отново защити реномето си за политически ангажиран фестивал. Съдбата на циганите в Унгария, показана чрез разказа за убийство на семейство роми в „Само вятъра” донесе Сребърна мечка.

Всесилната роля на ЩАЗИ в бившата ГДР да решава човешките съдби като любовта, професионалната реализация видяна през погледа на Кристиян Пецолд беше отличена със Сребърна мечка за режисура за „Барбара”.

Френският филм за войната в Конго и как децата буквално оцеляват в кървавите сблъсъци в Африка, преминавайки през ада, донесе наградата за най-добра актриса за изгряващата звезда Рейчъл Мванза. Участието на Микел Бое Фолсгор освен „Кралска афера” беше отличено с наградата за най-добра мъжка роля.

А сценаристите на филма Николай Арсел и Расмус Хейстерберг спечелиха отличието на сценарий.

Берлинале защити реномето си и на социален форум. Специалната Сребърна мечка отиде за филма „Сестра”. Лентата разказва историята за момче, което краде ски екипировка от луксозни алпийски курорти, за да преживява. То живее с майка си, която се представя за негова сестра и да оцелее проституира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА