Last news in Fakti

25 Февруари, 2012 11:36 3 142 0

Ямбол е фестивална столица на България

  • кукерландия-
  • фестивал-
  • маскараден-
  • ямбол

Снощи беше открит маскарадният фестивал

Ямбол е фестивална столица на България - 1
Снимка: БГНЕС

Ямбол вече е фестивалната столица на България. Снощи пред сградата на кметството беше открит маскарадният фестивал "Кукeрландия 2012".  37 български и една хърватска група днес ще стреснат и прогонят злото, демонстрират и надпреварват в майсторството си на централния площад на града. Но не само там, но вече за пръв път и по улиците на кварталите, съобщиха от кметството на града.

Фестивалът беше открит кметовете на общините организаторки Ямбол Георги Славов и "Тунджа" Георги Георгиев.

С уникално кукерско хоро по централните ямболски улици днес стартира кулминацията на маскарадния фестивал "Кукерландия" – състезателното дефиле.

Няколкостотин маскирани от различни краища на България се подредиха за първото по рода си кукерско хоро, което премина под наслова "Да разлюлеем звънците, да подплашим злините". Общо 38 са групите, които ще участват в кукерската фиеста – състезтелното дефиле. Сред тях са 6 детски и една група от Хърватия, която се представя извън конкурсната програма.

В 13 часа днес в художествената галерия "Жорж Папазов" е официалното откриване на международната фотографска изложба конкурс "Кукерландия". Там ще бъдат наградени и най-добрите в конкурса.

"Веселието продължава" – под това мото и днес ще се вихри купон на втората сцена за свободна изява на групите. Веднага след представянето си пред журито, маскираните имат възможност да покажат още от колорита на родния си край на втората сцена. В непосредствена близост до Безистена деца ще рисуват графити. Арт работилница за кукерски маски и фото кът, с възможност за снимка с кукер са малка част от атракциите, които допълват фестивала.

Дефилето на групите ще продължи до късния следобед, а в миговете докато заседава журито, за участници и гости на фестивала е подготвена "Фолклорна плетеница" – празнична програма на фолклорен ансамбъл "Тунджа".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА