Last news in Fakti

26 Февруари, 2012 17:54 5 492 0

Маскарадни игри и в Сливенско

  • маскарадни игри-
  • кукери-
  • фестивал

Кукерски хлопки и маски гониха злото, кукери нареждаха за здраве и берекет

Маскарадни игри и в Сливенско - 1
Текст и снимки: Радио Сливен Нет

12 самодейни фолклорни читалищни колектива  от регион Сливен участваха днес в  регионален празник „Маскарадни игри – Блатец 2012”. Организатори са   Община Сливен, кметството и читалище „Къньо Мераков – 1928” в село Блатец. Заявка бе получена и от един състав  от с. Павел баня. Кметът на селото Красимир Динев поздрави с „Добре дошли!” участници и гости, а на мегдана  празнуваха и  зам.-кметът Иван Славов, председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, общински съветници и гости от Италия, Испания, Португалия и Малта, участници в проекта „Оралите” – европейска програма за културен обмен.


При откриването Иван Славов открои мястото на кукерските игри в обредността и бита на българския народ и запазването на самобитната традиция със звъна на кукерските хлопки, пъстротата и богатството на маските и облеклото на кукерите по оригинален   начин да се прогони зимата и злото и да възтържествува доброто, да е здраве, берекет и плодородие. Жури с председател етнологът от Регионалния исторически музей  д-р Владимир Демирев наблюдаваха и оценяваха как самодейците съхраняват и пресъздават народни обичаи в две тематични категории: зимна и пролетна маскарадна обредност.


На площада в Блатец  се събраха около 350 самодейци. Празникът  се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството – досега е бил  в селата Камен и  Тополчане. Целта на многоцветния и оригинален празник  е да се стимулира проучването на маскарадната обредност,  съхраняване и популяризиране на фолклорната традиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА