Last news in Fakti

12 Март, 2012 14:53 1 913 1

Вера Немирова поставя "Любовен еликсир" в операта

  • вера немирова-
  • любовен елексир-
  • софийската национална опера

Българската режисьорка Вера Немирова ще постави "Любовен еликсир" от Доницети на сцената на Софийската национална опера.


Премиерата на "Любовен еликсир" е на 16 март от 19 часа. Следващите спектакли са на 17, 18 и 23 март. Предвидени са участия и във фестивала "Опера в парка" през лятото.

Операта „Любовен еликсир" от Гаетано Доницети ни отвлича в една италианска идилия.

Какво означава за нас днес идилия? Съществува ли такава и ако да, какви са тези места, където стресираните от ежедневието „модерни" хора се оттеглят, за да релаксират и да се почувстват щастливи и доволни.

Бляскави реклами на луксозни SPA центрове примамват, според правилото „колкото по скъпо е предложението, толкова по-голямо е въздействието", а потребителите се хващат на въдицата: перфектно тяло - гаранция за пълен успех в професионален и личен план. Така се ражда концепцията, че описаната при Доницети идилия може да се пренесе в един подобен съвременен "SPA - рай".

Голямата идея на тази комична творба „Как мога да бъда щастлив?" се разкрива и чрез известния „плацебо-ефект", който тук се проявява след употребата на най-стария „доказан продукт" - еликсир за любов.

Така се случва и с другите предлагани от Доктор Дулкамара различни чудеса, като средства за потентност, серии от козметични продукти против бръчки, амбулантни пластични операции за разкрасяване, чието въздействие е съмнително.

Едно е сигурно: настроението на скучаещите срещу много пари гости, расте!

За разлика от тези консуматори, Неморино е един аутсайдер, който допуска и е способен да изпитва истински чувства. На по-ниско социално стъпало от всички, той може само да мечтае за богатата Адина, собственичка на SPA оазиса.

За да помогне неговата несподелена любов да се реализира, Доктор Дулкамара му продава бутилка с вода, под формата на „любовен еликсир", а не бутилка с вино, както е по либретото на операта. Това означава за изпълнителя на Неморино, че трябва да пресъздаде внушението, от което изпада в хипнотична вяра - вълшебната напитка, с която се е сдобил ще му помогне да завладее сърцето на Адина. Така също, като актьор, не е необходимо да показва своя герой пиян през цялото време.

Основното послание на произведението е, че вярата в чудеса води до промяна. Чрез тази вяра Неморино загубва своя страх от общуване с хората, отваря се за света, за Адина и дори е готов да заложи живота си, за да получи  още една бутилка „еликсир" и любов.

Невероятният усет на Доницети за театър, неговият блестящ, но и черен хумор и любов към героите му, правят неговите опери достоверни, независими от времето и ситуациите в тях. Композиторът рисува героите си многопланово, с финна психологическа структура. Под повърхността на неговите жизнерадостни мелодии има винаги един дълбок смисъл, свързан с човешкото съществуване, една тайна сълза.

Така неговият Доктор Дулкамара, освен че е измамник и с удоволствие скубе пари от джоба на своите клиенти, се оказва и един добър и хитър психолог, който успява да помогне на Неморино да разбере чувствата си и да бъде способен да ги заяви пред света.

Може би, всеки човек се нуждае понякога в живота от един Дулкамара, който „лепва" друг етикет на нещата и с това засилва вярата в собствените сили. Така, той помага малко на щастието на другите, включително и на Адина, за да може тя да признае своите чувства.

В името на това, да стане възможен този изключителен и извънреден момент на щастие между хората. наречен любов!


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вера

    1 0 Отговор
    Прочетох аргументите на режисьора, но не приемам този прочит. това е подходящо за оперета или мюзикъл, но в операта ми дойде в повече - певци по бански, пясък и басейн. Моите уважение към певците и музикантите - блестящи, но режисурата и сценографията не са по моя вкус.