Last news in Fakti

21 Юли, 2022 09:45 774 0

Отбелязват с "Дама Пика" 75 години на Варненската опера

  • дама пика-
  • опера-
  • варна-
  • годишнина-
  • вера немирова

Официалната премиера ще бъде на 26 юли, на откритата сцена в Летния театър на Варна

Оперната режисьорка с внушителна международна кариера Вера Немирова отново е в България. В "Алегро виваче" по "Хоризонт" тя разказа за предаването “Klassik, Pop et cetera” /”Класика, Поп и прочие”/, което записа преди броени дни като гост-водещ в Германското обществено радио Deutschlandfunk. В ефира тя говори за своя живот и професионален път чрез музика, която сама е подбрала.

В тези 54 минути Немирова е включила български произведения от различни жанрове, както и чужди, като всяка пиеса е важна за мирогледа ѝ. Предаването ще бъде излъчено на 22 октомври тази година.

В разговора режисьорката обобщава и работата със своите студенти в Университета по изкуства в Берлин, където беше поканена за гост-професор през изминалата учебна година. На 15 и 16 юли бяха финалните спектакли на нейните възпитаници, озаглавени „В очакване на Моцарт“ и изградени върху фрагменти от различни опери на композитора.

Вера Немирова пристигна в България от Берлин, където живее, за постановката на „Дама Пика“ от Чайковски, която тя реализира през изминалия сезон в Държавна опера - Варна. Официалната премиера ще бъде на 26 юли, на откритата сцена в Летния театър на Варна, и ще се превърне в кулминация на честванията на 75-годишнината от основаването на трупата.

Диригент ще бъде Павел Балев. Немирова и Балев имат фиксирани ангажименти във Варненската опера и статут на постоянни гости на театъра.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА