Last news in Fakti

16 Март, 2012 13:34 1 083 0

Нов дом на българската култура в Москва

  • дом на българската култура-
  • москва-
  • вежди рашидов

„Българската култура и българският дух си имат нов дом в центъра на Москва и това ме прави особено щастлив”. С тези думи министър Вежди Рашидов откри снощи в руската столица новите помещения на Българския културен институт. Преди официалната церемония той поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в двора на сградата на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино” на ул. „Николоямская” № 1.

Основно ремонтираните от българското Министерство на културата помещения на Българския културен институт заемат цял етаж в прочутата сграда на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино” в Москва. Новите помещения за института ни бяха договорени от министър Вежди Рашидов при визитата му в Русия миналия април.
    Откриването на новите помещения на БКИ в Москва мина при изключителен интерес и при пълни зали. „Знаменателно е, че вече в пространствата, където са културните центрове на много държави, е и българският институт – едно не само българско, но и славянско духовно пространство”, отбеляза Григорий Ивлиев, заместник-министър на културата на Русия.

Генералният директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино” Екатерина Гениева поздрави българския министър на културата и екипа на института за енергията им да осигурят нов дом на българската култура. Наследник на прочутия генерал Столетов подари на библиотеката на института книги за неговия род.
    Министър Рашидов връчи най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век”, както и грамота на Екатерина Гениева, директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература, за големия й принос в развитието на българо-руските културни отношения.
Министър Рашидов се обърна към нея с думите: „Ние сме не само наематели на помещенията на института, смея да твърдя, че сме и истински партньори в културните ни взаимоотношения”.

Министър Вежди Рашидов специално благодари и на директорката на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева и на нейния екип за прекрасната работа и положените усилия, свързани с преместването на института ни в сградата на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература, като й обеща още подкрепа от страна на министерството.
    Публиката в концертната зала на Института дълго аплодира изпълненията на етно-джаз формацията „Дива река” към Българско национално радио с ръководител Димитър Христов, на Еделина Кънева, солист на Държавен музикален и балетен център в съпровод на формация „Дива река”, на Ралица Атанасова и Костадин Атанасов, солисти на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, както и на Детския състав за народни танци при Центъра на промишлеността на Република България в Москва. Министър Рашидов от първия ред припяваше от място „Бела съм, бела, юначе” заедно с певицата Ралица Атанасова.
    Младите художници Александър Тодоров и Васил Ангелов, приети съвсем наскоро в СБХ, се радваха на десетките поздравления за първата си изложба «Посоки», която те наредиха в БКИ в Москва и която бе открита днес лично от министър Рашидов.

 


  
  


 

     

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА