Last news in Fakti

5 Декември, 2018 22:28 1 217 4

Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет и Държавна опера-Стара Загора

  • македония-
  • опера-
  • балет

Конкретните действия в изпълнение на предвидените общи инициативи

Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет и Държавна опера-Стара Загора - 1

На 4 декември, в деня на гостуването на Македонската опера и балет със спектакъла на операта „Севилският бръснар“ в рамките на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, се състоя официална среща на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов с неговия колега от Република Македония Васо Ристов.

Като отчетоха общите интереси, насочени към подобряване на взаимните връзки с цел по-добро опознаване, споделяне на опит и разнообразяване на репертоара на двата театъра, двамата директори подписаха Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет – Скопие и Държавна опера – Стара Загора. Меморандумът включва взаимни гостувания на постановки на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора и Майски оперски вечери – Скопие, на творчески екипи в реализацията на премиери и в регулярната си концертна дейност, обмяна на постановки, които да се адаптират на двете сцени, създаване на копродукции с цел участие в трети страни, съвместно участие с проекти в програми на Европейския съюз и други донорски фондове и организации.

Конкретните действия в изпълнение на предвидените общи инициативи ще се оформят в договори, партньорски писма, протоколи и други документи, съгласно конкретните условия. Меморандумът се подписа на основание чл. 8 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Преди началото на представлението на операта „Севилският бръснар“ директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов връчи на директора на Македонската опера и балет специалния приз на Фестивала на оперното и балетното изкуство, както и почетният плакет на Държавна опера-Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    6 1 Отговор
    В македонската опера ще поставят постановка
    ,, Прецаканитеот ЕС"

    Коментиран от #2

  • 2 Македонец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пища Хуфангел":

    Македонци и българи добре дошли.
  • 3 Донто

    0 1 Отговор
    И шо ќе прават тие две несреќи ? Ламбата ќе а скапат -)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.