6 Декември, 2018 23:00 2 354 2

Български автор проби в Китай

  • китай-
  • никола райков-
  • добросъците

Иновативната му „Приказка от два свята“ дори си спечели вниманието на медиите и представянето и бе излъчено на живо от Shenzhen media group

Български автор проби в Китай - 1

Популярният детски автор Никола Райков подписа договор с голямо китайско издателство за правата върху своята приказка-игра „Добросъците“.

Преди броени дни българският автор Никола Райков, станал популярен и обичан в страната ни с първите по рода си приказки-игри, подписа договор за разпространение с китайското издателство „Haitian PublishingHouse“.

Основано през 1984, издателството оперира в икономическата зона на Шенджен и е едно от най-големите издателства в Китай. То издава годишно над 600 книги, като половината от тях биват преиздавани отново. Читателите го поставят в топ 10 на най-харесваните издателства в страната. През 2007 година става част от Shenzhen Publishing Group и разширява обхвата си като се стреми да запознава читателите с чуждестранни шедьоври.

„Добросъците е фантастична приказка-игра, която може да запалва въобръжението на децата. Мисля, че малките читатели в Китай ще се влюбят в нея“ коментира Чен Шаоянг от Haitian Publishing House. Приказката-игра „Добросъците“ вече спечели любовта на българските деца и получи наградата „Бисерче вълшебно“ през 2017 година със 648 гласа на деца от цяла България.

Любопитно е, че книгата ще бъде преведена директно от български език. Лин Юсян, която завършва българистика в университета в Пекин коментира „Аз усещах чистота, игривост и спокойствие докато четях книжките на Никола, все едно че се завърнах в детството си. Детската душевност няма международни граници, защото всеки от нас е част от Човечеството“.

Български автор проби в Китай

Младата китайка вече е превела доброволно и значима част от „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Наскоро българският автор отхвърли оферта на друго голяма издателство от Китай за правата върху първата си книга, която пък вече е публикувана в Латвия.

Всички приказки-игри на Никола Райков предизвикаха значим интерес на международния панаир на културните индустрии в Шенджен. Иновативната му „Приказка от два свята“ дори си спечели вниманието на медиите и представянето и бе излъчено на живо от Shenzhen media group, а българския щанд беше отличен с награда.

„Още от самото начало бях убедена, че книгите-игри на Никола Райков имат потенциал да спечелят и китайската публика и без колебание го поканих да ги представи за първи път в Китай. “ коментира Сабина Попова, ръководител на офиса на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и основен двигател зад българския щанд.

Илюстрациите в книгата са дело на Мая Бочева, която е сред най-разпознаваемите и обичани детски художници в България. Тя е многократен носител на първа награда на международния фестивал „Компютърно пространство“. „Новината, че Добросъците на Никола Райков, чиито приключения нарисувах, ще бъдат отпечатани в Китай, ме зарадва много. Особено след като книгата спечели "Бисерче вълшебно" и беше една от любимите на българските дечица. Пожелавам ѝ същия успех и сред китайските деца!“ коментира тя.

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго. Автор е на първите по-рода си приказки-игри "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", "Добросъците" и "Приказка от два свята".

Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, а преди броени дни дебютира и в областта на настолните игри. Неговата „Таласъмски истории“ се превърна в мигновен бестселър и е на път да изчерпи тиража си за около месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mirko

    10 0 Отговор
    Браво? Гордост за България.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Една негова книга струва 16лв с доставката. Хора, купете си ги на децата и им осигурете традиционно забавление далеч от таблети, лаптопи и телевизия. Моля ви, направете добро за децата си и за даровити българи.