25 Февруари, 2019 10:10 2 084 5

Българско флагче и триумф на "Куийн" на раздаването на "Оскарите"

  • оскари-
  • рами малек-
  • куийн-
  • зелената книга-
  • награди

Прецедент на церемонията, "Зелената книга" е най-добър филм

Българско флагче и триумф на "Куийн" на раздаването на "Оскарите" - 1
Снимка: БГНЕС

Под знака на легендарната група "Куийн" премина връчването на 91-ите "Оскари". Церемонията започна с изпълнението на хитовете "We Will Rock You" и "We Are the Champions". Те предшестваха успеха на филма за групата "Бохемска рапсодия". Актьорът Рами Малек, който изигра легендарния Фреди Меркюри, взе "Оскар" за най-добра мъжка роля. Той благодари сърдечно на "Куийн" за възможността да бъде част от тяхната история. Самият той е син на имигранти от Египет и намира много общо между себе си и Фреди Меркюри. Екипът на "Бохемска рапсодия" грабна още три статуетки - за монтаж, звук и звуков монтаж, съобщава news.bg. Наградата за най-добър филм пък отиде при "Зелената книга", а това породи появата на българско флагче на сцената.

За първи път рок величия вместо кинозвезди откриват церемонията. Появата на рок легендите и вокалиста Адам Ламбърт на сцената в "Долби Тиътър" беше непредвидена, без анонс - през тази година организаторите решиха шоуто за първи път да протече без водещ. Решението беше взето, след като актьорът Кевин Харт, който трябваше да води празничната вечер, беше уличен в хомофобски изказвания.

Тазгодишният спектакъл ще остане в историята и с оригиналната си сценография.

Най-престижният "Оскар" - за най-добър филм, беше присъден на "Зелената книга".
Кинотворбата, която беше номирана в пет категории, спечели още две статуетки. Призът за най-добра поддържаща мъжка роля очаквано отиде при Махершала Али.
Третият "Оскар" за "Зелената книга" е в категорията за оригинален сценарий, в която бяха отличени Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели - особено оспорвана награда с оглед на конкуренцията от страна на "Фаворитката", "Рома", "Вице".

​"Това е сбъдната мечта! Направихме този филм с любов, с нежност, с уважение", споделиха създателите на "Зелената книга". В екипа, който се появи на сцената, беше и българинът Димитър Маринов, който носеше българско флагче на церемонията в "Долби тиътър".

Наградата за най-добър филм беше обявена от актрисата Джулия Робъртс, която отдаде дължимото на всеки от осемте номинирани филма, определяйки ги като уникални. В тази категория наред със "Зелената книга" се състезаваха "Черната пантера", "BlacKklansman", "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома", "Роди се звезда" и "Вице".

"Независимо какъв си и къде живееш, тези филми ни обединяват" - каза Джулия Робъртс.

"Оскар" за най-добра режисура спечели Алфонсо Куарон за филма "Рома".
Развълнуван, той благодари на академията, че е отличила филм за една обикновена жена - "една от милионите по света, които исторически са били в мазето на световното кино, защото никой не ги е забелязвал". Режисьорът благодари също на семейството си и на Мексико за своето постижение.

"Рома" беше отличен и в категорията за чуждоезичен филм, както и за за операторското майсторство на Алфонсо Куарон.

Наградата за най-добра актриса в главна роля спечели Оливия Коулман за ролята ѝ във филма "Фаворитката". Актрисата изглеждаше почти шокирана от наградата, за която беше номинирана за първи път. Тя призна, че конкурентката ѝ за приза Глен Клоуз е неин идол и че винаги е искала да бъде като нея. "Фаворитката" е големият губещ на тазгодишните награди, тъй като спечели само в една от десетте категории, за които беше номиниран.

Първият "Оскар" на церемонията тази вечер - за поддържаща женска роля, отиде при Реджина Кинг за изпълнението ѝ във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори". Тя беше отличена сред силна конкуренция - в същата категория бяха номинирани Ема Стоун и Рейчъл Уайз за "Фаворитката", Ейми Адамс за "Вице" и Марина де Тевира за "Рома".

За адаптиран сценарий бяха наградени Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий за филма "BlacKkKlansman".

Три приза спечели и "Черната пантера" - за оригинална музика на Лудвиг Йорансон, за костюми и за дизайн на продукция.

В категорията за най-добър анимационен филм беше отличен "Спайдърмен в Спайди-вселената".

За най-добра песен беше отличена "Shallow" на Лейди Гага и Брадли Купър от филма "Роди се звезда".

"Оскар" за най-добри визуални ефекти спечели филмът "Първият човек".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    9 4 Отговор
    Нищо не ми говорят нито филмите нито актьорите ...от десетина години не гледам американско кино ...тия удариха дъното с тия простотии....

    Коментиран от #4

  • 2 Хасан

    6 2 Отговор
    Американците «убиха» европейското кино и създадоха само хамбургер филми ..Батман 1,2,4 ..Роки 4,5,6 ...и разни глупости
  • 3 Тряс

    7 2 Отговор
    Филмът добър ли е или е получил Оскар и не става за гледане!
  • 4 Вкратце

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Ето за каво иде реч в прословутата ”Зелена книга”- един от героите е ЧЕРЕН пианист - ХОМОСЕКСУАЛИСТ. Ролята се изпълнява от черен - естествено - артист, приел ИСЛЯМА! Елементарно, Уотсъновци: негър + хомосексуализъм + ислям = ОСКАР!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.