24 Април, 2012 09:12 1 995 0

Фондация "Стоян Камбарев" поощри млади творци

  • стоян камбарев-
  • фондация-
  • млади таланти-
  • поощри

Млади творци бяха поощрени от фондация "Стоян Камбарев" при раздаването снощи на годишните награди на фондацията, предаде БГНЕС.

В Sofia Live Club за трети път се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев". Наградата е основана на името на Стоян Камбарев, един от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те. Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканото отличие за младите творци в България. От миналата година председателят на Управителния съвет на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева и нейните учредители взеха решение да търсят и подкрепят съвсем млади и медийно неналожени творци.

Свилен Димитров взе голямата награда от фондация "Стоян Камбарев". Наградата за режисьора аниматор е за впечатляващия му като идея и визия филм Rew Day. За смелостта да смесва различни техники и стилове и сам да опитва иновативни технологии в изкуство като анимацията, което се прави от огромни екипи от квалифицирани специалисти. За това, че филмите му вълнуват и "хващат за гърлото" и най-строгия зрител.

Огняна Серафимова, единствената номинирана жена, също взе награда. Талантлив и изтънчен сценограф с творческо въображение и усет към детайла. Номинирана беше за креативността си и за силния личен художествен почерк в работата по спектаклите "Посещение при бащата" и "Куклен дом". Другият номиниран беше Стефан Прохоров. 18-годишният ученик от Френската гимназия е най-младият български драматург, чиято дебютна пиеса "Правилата на играта" предизвика сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. Сериозна стъпка напред прави и с втория си драматургичен текст "Братята, това е". Силна подкрепа получи от великолепната Татяна Лолова. Въпреки това не получи награда, но пиесите му ще участват и на международни фестивали.

Другите номинирани бяха Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) - автори и режисьори на пиесата "Паякът". Номинацията е за дързостта и упоритостта им да отстояват своя авторски театър и за успеха на дебютния им спектакъл, както у нас, така и в чужбина. А прекрасният квартет "Корд" беше музикалната изненада сред номинираните. Студентите от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" Георги Величков, Видин Андонов, Светослав Стойчев и Стефан Димитров свирят заедно от деца. В изпълненията си младите акордеонисти съчетават класика и модерност, енергия и виртуозност. С лекота успяват да формират експериментаторски поглед към звука на акордеона.

Бронзовата статуетка е на художника Кольо Карамфилов. А сред гостите бяха президентът Петър Стоянов, сегашният вицепрезидент Маргарита Попова, американският посланик Джеймс Уорлик и много почитатели на творчеството на Стоян Камбарев и на младите таланти. През 2010 първата Голяма награда беше присъдена на кинорежисьора Камен Калев за филма му "Източни пиеси". Миналата година благородната кауза на фондацията беше подкрепена от президента‎ Петър Стоянов, който връчи Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2011 на младия театрален режисьор Василена Радева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА