ФАКТИ.БГ

Големите победители на Наградите Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021 (СНИМКИ)

17-годишна цигуларка триумфира на 12-тото издание на Наградите

Публикувана: 28 Април, 2021 11:41
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 942
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Изумителната 17-годишна цигуларка Лора Маркова е големият победител от 12-тата Официална Церемония по връчването на култовите вече награди на Фондация „Стоян Камбарев“. Най-младият концерт майстор в България спечели Наградата за Полет в Изкуството, като прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричен приз от 3000 лв. ѝ бяха връчени от семейството, което свърза съдбите си благодарение на Фондацията - почетния ѝ член Президента Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга му Деси Банова.

„Това е абсолютно нереално“, сподели развълнуваната до сълзи Лора. В началото на вечерта тя получи номинацията си от един от най-големите български меценати - Почетния член на Фондацията Нели Беширова (собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Риск Инженеринг), която ѝ пожела да напълни душата си с любов и да продължава да сбъдва музикалните си мечти. Маестро Йордан Камджалов я покани за пореден съвместен проект и откровено сподели: „Това, което прави Лора е феноменално и богатство. Другите трябва да гледат и да се учат на изумителната ѝ техника, постоянство, широкоскроеност. Тя тепърва ще разнася славата на България“.

От Лондон долетя и нова изненада за Лора като носителят на Наградата „Стоян Камбарев“ 2018 – пианистът Светослав Тодоров обяви, че чрез STAR Platform ѝ подарява курс със световно известни цигулари за кандидатстването ѝ в най-елитните музикални консерватории в САЩ и Англия. Виртуозната цигуларка също така получи покана от проф. Пламен Джуров за съвместен концерт с елитния камерен оркестър Софийски Солисти. Лора става и годишен стипендиант на Фондация „Стоян Камбарев“ до завършване на висшето си образование, както получава покана да свири и на следващия Благотворителен бал в Лондон под патронажа на НВ Княз Кирил, съчетана с творческо посещение в Кралската Музикална Академия.

Младият кинорежисьор Виктор Иванов стана категоричният избор на публиката и третият носител на другия голям приз на Фондацията - Наградата за Кино 355. Неговата 5 минутна черна комедия „Да умреш 10 пъти“ му донесе красива статуетка и 10 000 лв. за следващата му лента, след като спечели вота на публиката с 125 гласа. Гостите на церемонията гласуваха след като изгледаха премиерно филмите на тримата финалисти, а членът на Фондацията и международното жури, операторът и продуцент Иван Тонев заедно с Деси Тенекеджиева обявиха резултата и му дадоха така мечтаната награда.

Филмите на другите двама финалиста в кино конкурса също спечелиха верни фенове като „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ на Елена Чергиланова и филмът на Росица Траянова „10 яйца” получиха по малко над 50 гласа. Талантът и различната гледна точка на Виктор Иванов обаче впечатлиха хитовия режисьор на UNIVERSAL и член на международното жури Дон Майкъл Пол, който с видео от Холивуд го изненада със специална награда, а именно да стане негов стажант по време на следващия му холивудски филм, който ще снима в България. И тримата финалисти бяха поканени от известния режисьор за онлайн срещи и консултации относно бъдещите им филмови проекти. „Благодаря за шанса да бъда част от цялото това изживяване Награда за Кино 355“, каза Вълко и покани на сцената своя екип, както и двамата актьори от „Да умреш 10 пъти“.

Още специални награди заслужиха и тримата млади кинотворци. Всеки един получи плакет от Почетния член на Фондацията Левон Хампарцумян - Председател на Българския Форум на Бизнес лидерите. Продуцентът и член на международното жури на Награда за Кино 355 Валерия Стойкова от Мачпойнт ги изненада, че заедно с BUFO им осигуряват снимачен декор, който ще могат да използват за следващите си проекти. Създателят на кино-литературния фестивал „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн се погрижи да черпят опит и впечатления с достъп до фестивала. Виктор, Елена и Росица също така получиха годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми Gledam.bg, както и парична премия от по 500 лв. от семейството на първия тамплиер в България Асен Янев, който напусна този свят преди 3 години, но съпругата му г-жа Весела Янева в негова памет избра да ги подкрепи.

Много награди и изненади имаше и за осемте герои на вечерта - тримата кинаджии и петимата номинирани за Наградата за Полет в Изкуството - ювелирни бижута с черни диаманти от SSG, тридневни творчески почивки на топ дестинации от Prime Development, подаръци от Технополис, селекция с книги от издателствата Колибри и Мусагена, списания EVA и Grazia, специална дентална грижа от клиника ALLDENTAL, вина от изба Катаржина, шоколадови изкушения МЕRCI, ядки Rois и др.

Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева и нейният екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера. Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

Фотографът Богдан „CHILLDAYS“ Плъков, снимал световни топмодели като Наоми Кембъл, Кая Гербер, Джиджи и Бела Хадид, заслужи няколко специални приза. Семейство Гергана и Пламен Ташкови от MARS Armor му съобщиха, че ще финансират възможността да реализира като фотограф и криейтив директор арт проекта „Огледала“ – 13 огледални образа на избрани български творци от различни поколения, който ще бъде представен във водеща Софийска галерия, а след това и в чужбина.

Плакетът му беше връчен от носителя на Наградата за Полет в Изкуството миналата година, блогър и кино режисьор Крис Захариев и главния редактор на Grazia Силвия Канин, която го покани да снима корица на известното списание. Фондация „Стоян Камбарев“ ще откупи фотография на Богдан за традиционния си Благотворителния бал в Лондон, на който той също ще бъде поканен. Часове след като се върна в родината от Милано заради Церемонията, „CHILLDAYS“ бе много емоционален и впечатлен от всички таланти, като направи обръщение към всички занимаващи се с изкуство да подкрепят младите творци – фотографи, режисьори, артисти и изброи дълъг списък с техните имена. „Благодаря на Фондацията, че дава сцена и признание на младите артисти! Когато сме заедно, тогава нещата се получават и пожелавам на младите да се подкрепяме“, допълни той.

Визуалният артист Вълко Чобанов сподели, че е приятно изненадан от наградите, с които бе затрупан и го чака много работа. Членът на УС на Фондация „Стоян Камбарев“ адв. Анна Попова го удостои с лична парична премия от кантората ѝ, за да мечтае, лети и да сбъдва мечтите си. Тя анонсира, че Фондацията ще откупи негова картина за третия си Благотворителен Бал в Лондон, за която ще надават колекционери и ценители от цял свят. Вълко получи и покана за участие в мащабна изложба на всички художници, лауреати на Фондацията. Известният меценат и колекционер Николай Неделчев пък ще финансира следващия арт проект на Вълко Чобанов. Почетният член на Фондацията Надежда Нейнски пък го сюрпризира с покана да реализира самостоятелна изложба в една от най-престижните турски галерии, собственост на известен турски галерист и меценат. Емил Кайкамджозов (изпълнителен директор на един от генералните партньори на Фондацията Бон Марин Холдинг – лидер в морския транспорт и логистиката в България) похвали Вълко, че обръща внимание на опазването на околната среда и определи неговото изкуство не като ексцентрично, а като реалистично с ясно послание. „Да бъдем по-мили към природата“ от своя страна призова самият визуален и пъстър артист.

Вълко Чобанов и Богдан „CHILLDAYS“ Плъков станаха носители и на Специалната награда на официалната банка на церемонията УниКредит БУЛБАНК, а именно реализацията на самостоятелна изложба и двуезичен каталог към нея. Председателят на УС и главен изпълнителен директор на банката г-жа Теодора Петкова се включи с емоционално видео обръщение, в което сподели, че призът да се печели и от двама артисти е прецедент, но той се дължи както на 10-годишния юбилей от партньорството между Фондацията и банката, така и на невъзможността на екипа да избере само един от двамата невероятно талантливи визуални артиста.

Многоликият актьор Александър Тонев впечатли един от най-известните кастинг директори в Англия Марк Самърс, който се включи от Лондон, за да го покани да участва в поредица от кастинги, които прави за големи международни продукции. „Благодаря на Фондация „Стоян Камбарев“ за грижата младите да се развиват и покажат пред света“, сподели актьорът. Александър бе изненадан и с примамливото предложението да изиграе главните роли в цели 3 филма и един спектакъл! Звездната кино двойка Яна Титова и Алекс Алексиев му връчиха плакета с пожелание за смелост и полет като разкриха, че Деси Тенекеджиева с компанията си NOVA Film става копродуцент на новия филм „13 август“ и ще покрие сериозен хонорар на даровития млад актьор, който ще участва в него с водеща роля. Другите два филма, в които Сашо ще снима са на младите кинорежисьори Стефани Райчева (мениджър проекти на Фондацията) и Йордан Михайловски - носител на първата Награда за Кино 355. Актрисата и лично откритие на Стоян Камбарев Тони Петрова пък му отправи покана за роля в специален театрален проект с участието на актьори, студенти от НБУ и бежанци.

Съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова се просълзи след като бе засипана с признание на работата си. Плакетът си тя получи от програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов, а зам.кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов я награди с възможността за реализация на танцов арт-проект, който Общината ще финансира изцяло. Обичаните Катя и Здравко от Дует Ритон я изненадаха и поканиха с онлайн включване за съвместна работа по техен видеоклип или концерт. „Яница, вие сте оригинална, чувствителна и смела, имате креативен талант и за нас ще бъде удоволствие на работим заедно, ще бъде интересна колаборация“, каза Катя. След това пък самата Яница благодари на всички, които я подкрепят и сподели „Не мога да спра да се усмихвам откакто разбрах, че съм номинирана за Наградата за Полет в Изкуството“. След това направи и своя подарък за публиката- авторска танцова миниатюра „Полет“ със свои студенти от НБУ.

Десетки звезди уважиха 12-тата Официална церемония на Фондация „Стоян Камбарев“. Съобразявайки се с наредбите и ограниченията бяха поканени ограничен брой гости, въпреки че капацитетът на прекрасната зала на Joy Station позволява 1500 присъстващи, като бяха спазвани и противоепидемичните мерки.

Официалното откриване бе от Почетния Председател на Фондацията Петър Стоянов - Президент на Република България (1997-2002) придружен от съпругата си Антонина Стоянова.

Часове преди рождения си ден магнетичният Орлин Павлов се качи на сцената заедно с китариста Мирослав Иванов за акустично изпълнение на хита „Секунда“.

Прекрасната Дивна бе неотразима и изпълни най-емоционалната песен, която някога е писала – „Напред“, с която обявява и своята фондация „Пътят е само напред” занимаваща се с информирането на младите и подрастващите за психичното здраве и неговата значимост в живота ни.

Самата Лора Маркова предизвика много емоции у гостите със своето виртуозно музициране на сцената на „Унгарски Танц №5“ в акомпанимент на рояла от още един млад талант – София Чернишкова.

А 12-годишното варненско очарование София Иванова, която бе финалист в „Гласът на България“ не само изуми с гласа си, но бе и ко-водещ на Ники Кънчев, като се справи наистина блестящо и много допринесе за усмивките на лицата на публиката.

Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България. Дарителят на Фондацията г-жа Петя Нановска от Pro Plants в компанията на световния цирков артист Енчо Керязов, Атанас Динев и семейството му, бизнес дамите Мирела Ненчова със съпруга си и Цвете Борисова, д-р Антония Първанова, финансистът Владо Каролев, звездата Иво Димчев, актьорите Мартина Апостолова, Китодар Тодоров, Силвия Станоева, Мегз и много други бяха част от тази специална вечер, изпълнена с много талант, кино, музика и красота!

„12 години отлетяха като миг. И да, те са прашинка на фона на вечността, но за нас са много, още повече ако правиш нещо и за другите… Ако не живееш само и единствено за себе си. Млади приятели, ценете времето, използвайте всяка секунда и я превръщайте в изкуство. Ние живеем за абсолютната извънредност. За този миг. За него си струва. Само тогава има смисъл“, сподели на финала актрисата, продуцент и председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ехеее
1 Отговор
Ами Маразийка бакалова, къде изпуснахте, бе...и, на кого е княз Кирил, аз съм демократ и нямам нужда от князе в Републиката ни

Оценка:
-0 +3

към статията
2 Отговор
тенекеджийката е грозна като майка си,и нахална и злобна като баща си тенекето

Оценка:
-0 +2

Сульо
3 Отговор
Остана ли някой reй без награда? Щото тя "фондацията" само таквиа награждава.И кой има хабер от тази "фондация" та ни я пробутват постоянно? Накрая ще искаме и ние пари да четем рекламни материали.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Душко Маркович
Премиерът на Черна гора за неочаквания си път към световната слава
Прочух се, след като Тръмп ме блъсна!"

Още бисери
ТОП 5