Last news in Fakti

24 Април, 2012 14:18 919 0

Икони от Сливен в изложба за посещението на руския патриарх

  • кирил-
  • икони-
  • сливен-
  • епархия-
  • руският патриарх

Икони от фонда на Сливенската галерия ще бъдат представени в изложбата, която се открива в Дома на Москва в столицата за предстоящото посещение на руския патриарх Кирил у нас. „Това са икони, които са били в раниците на руските войници по време на Руско-турската война“, съобщи днес пред журналисти Даниела Ненчева, директор на сливенската галерия „Димитър Добрович“, предаде радио Сливен нет.

От църквата „Света София“ в Сливен също са предоставени интересни предмети от църковната утвар, които е възможно да се датират към 6 -ти век, според Ненчева. От Сливенската епархия ще бъдат показани и две евангелия отпреди Освободителната война, както и реставрирана кутия за евангелие, подарена от ген. Скобелев.

Фотоизложба от с. Чергар, което е също в Сливенска епархия и се смята за първи паметник на руско-българската дружба, ще бъде част от експонатите в изложбата.Тя ще бъде открита на 28 април лично от патриарх Кирил в Огледалната зала на Дома на Москва, информира още Даниела Ненчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА