Last news in Fakti

28 Април, 2012 12:52 828 0

Прожекция на „GREEN”

  • прожекция-
  • „green”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „Палимпсест“  канят на „GREEN”, четвъртата прожекция от фестивала за документално кино „Милениум”, 2 май, сряда, 19:00, Театрална зала на СУ.

Режисьор, оператор и продуцент Патрик Руксел (Patrick Rouxel)

Копродукция Индонезия/ Франция

Тя се казва Грийн и е сама в един враждебен свят. Тя е женски орангутан, жертва на масовото изсичане на дървета и безогледното експлоатиране на природни ресурси от човека. Този емоционален филм е посветен на последните дни от живота на Грийн. В него ще видите богатото биоразнообразие на тропическата гора и опустошителния ефект от изсичането й, заради прочистването на терени за плантации за добиване на палмово масло.

Роденият през 1966 година режисьор с френско-шведски произход, Патрик Руксел, прекарва детството си в Малайзия и Сингапур. След повече от 10 години работа в областта на специалните дигитални ефекти в игралното кино, през 2003 година Руксел се ориентира към независими режисьорски проекти, ангажирани с каузите на опазването на околната среда. Оттогава досега участва като оператор или режисьор в продукции на някои от най-големите природозащитни и социални организации като Global Witness, Greenpeace и Световния фонд за дивата природа (WWF) в Индонезия и Африка. Руксел продуцира и свои филми, в които отново засяга проблемите за нарушеното еко-равновесие и изсичането на тропическите дъждовни гори. Чрез средствата на документалния разказ филмовата трилогия, от която е част и „Грийн”, проследява последиците от унищожаването на тропическите гори в Индонезия, Бразилия и Конго.

„Грийн” е оценен високо от публиката и критиката – присъдени са му над 35 награди и номинации, сред които: Уайлдскрийн `10 – „Златна панда”; МФФ Уайлдлайф `09, Джаксън Хоул – Голямата награда и най-добър филм на природозащитна тематика; Фестивал Албер `09 – Голямата награда, най-добър сценарий.

Дискусия след прожекцията с участието на: гл. ас. Алексей Кальонски, преподавател от СУ,

Алексей Кальонски, студент по екология и Мария Павлова, представител на „Палимпсест”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА