Last news in Fakti

6 Май, 2012 14:23 1 045 2

България влага 300 млн. лв. в туристическите си обекти

  • туризъм-
  • обекти

В следващите 2 години България ще възстанови 11 крепости и стотина други туристически обекта с европейски пари. В проекта ще бъдат вложени 300 млн. лв. Сред познатите обекти, които ще бъдат възстановени, са Етъра, Плиска, Мадарския конник, Арбанаси, Асеновата крепост. Пещерите Магура и Леденика и Белоградчишките скали също ще бъдат развити, предаде бТВ.

Регионалният министър Лиляна Павлова уточни, че 61 общини реално ще реализират проекта. В задълженията им се включва и подобряване на инфраструктурата около туристическия обект.

Над село Белчин, например, е открита крепост на 1700 години. 350 метра крепостна стена и 6 бойни кули са служили за охрана на железодобива в района. До две години крепостта трябва да върне предишния си облик.

Под крепостната стена има и останки на три църкви, които свидетелстват, че християнството се е настанило тук преди 17 века при управлението на византийския император Константин Велики.

Община Самоков ще получи почти 6 милиона лева, за да превърне обекта в атракция, с музеи в кулите и възстановки на древния бит. До него ще води и малка въжена линия, наречена фуникуляр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$$

    0 1 Отговор
    Глупости! Глупости! Глупостите са без край! Фалиралата ни държава буквално закопава и малкото пари дето са останали! В същито време народа е безработен! Идея за откриване на производство - никаква.
    Всеки ден има самоубийсво от немотия.
  • 2 аз

    1 0 Отговор
    Държавата изобщо не е фалирала а това ще стимулира икономиката туризмът ще се развие.Но тъпи и ограничени хора немогат да разберат това.