Last news in Fakti

15 Май, 2012 13:42 5 287 0

Концерт събира средства за паметник на Щастливеца

  • алеко-
  • щастливеца-
  • концерт-
  • благотворителен-
  • княжево
Концерт събира средства за паметник на Щастливеца - 1
Паметникът на Алеко на Черни връх

Няколко неправителствени организации, Сатиричен театър, ОДТ "Невена Коканова" и район Витоша организиран благотворителен концерт за изграждането на паметник на Алеко Константинов.

Предвижда се паметникът в чест на Щастливеца да бъде изработен по случай 150 години от неговото раждане, съобщиха организаторите.

На 20 май 2012 г. пред ресторант „Бор“, известен и като бар „Шишарка“ в кв. Княжево, ще се проведе културно събитие, включващо песни, народни танци, театър, жива музика, викторина за деца и др. Организирано е изграждането на сцена на открито, озвучаване и всички други дейности, съпътстващи едно такова събитие. Програмата ще продължи през целия ден.

Събитието ще се осъществи с любезното съдействието на Кмета на район „Витоша“, г-н Стойко Дуков, Сдружение в обществена полза “Младите в действие“, Сдружение в обществена полза „За Княжево“, читалище „Братя Миладинови”, постановката „Г-н Ганьо Балкански“ на артиста Светослав Пеев и други. Целта на проявата е да се съберат средства за изграждане на паметник на Алеко Константинов в Княжево. Благотворителният концерт ще се проведе на мястото, предвидено за изграждане на бъдещия паметник и изборът съвсем не е случаен.

На 13 януари 2013 г. се навършват 150 години от рождението на българския писател, общественик и основател на организираното туристическо движение в България. Това според нас това е една прекрасна възможност да се стартира инициатива за възкресяване на паметта на Щастливеца.

На 8 август 1899 г. в тогавашното село, днес квартал, Княжево е взето решение за основаване на първото туристическо дружество в България, което впоследствие съвсем логично носи името на Алеко Константинов. На тази дата преди 113 години седмина ентусиасти, интелигентни млади мъже, посещават традиционния княжевски събор. Четвърт век по-късно двама от тях – Г. Козарев и “Пейо” – разказват с умиление за рождения ден на организирания български туризъм.

На 22 август 1899 г. Щастливеца написва знаменитата си Покана, а на 27 август 1895 г., заедно с още 300 души, изкачват Черни връх. Първият поход на новоучреденото движение тръгва от Княжево към Черни връх. Там се поставя началото на организираното туристическо движение в България. За този излет Алеко написва фейлетона „Невероятно наистина, но факт – 300 души на Черни връх!”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА