Last news in Fakti

23 Юли, 2019 16:04 10 459 17

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

  • васко кръпката-
  • буги барабата-
  • средновековен вампир-
  • музикант-
  • блус-
  • рок музика-
  • барабата-
  • почина-
  • няма бира-
  • спартак консантинов генев-
  • спарки

Фронтменът на "Подуене Блус Бенд" и покойният музикант заедно измислили емблематичното парче "Няма бира"

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир - 1
Снимки: БГНЕС

Внезапната смърт на Буги Барабата, едно от емблематичните имена в родната рок музика, остави голяма празнина в сърцата на много негови колеги.
Марио Събев, както е истинското име на легендарния изпълнител, почина на 58г. в неделя сутринта.

"Оредяваме... Буги и той се възнесе към Великите вечни ловни полета", написа с профила си в социалната мрежа Facebook неговият колега и приятел Васко Кръпката, след като разбра за кончината на Барабата.

Музикантът, с когото създават вечния рок хит „Няма бира“, си спомня за началото на запознанството им и възникването на тяхното приятелството, което датира от 90-те години.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

"По това време някъде се появи и ми вика: "Бате Васко", защото съм година-две по-голям от него, "тука съм измислил нек'ви песни и искам да ти ги дам да ги пееш ти, защото си имаш готина група и ти си готин..." Аз му казах, че е по-добре да си ги пее той. А той веднага отговори, че е грозен, че пее грозно. Аз пък му казах, че точно това му е чарът и че точно да си грозен - това е блус. Няма как красавец да е блусар. Общо взето така го изритах с шут на сцената". спомня си Кръпката.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

„Преди много години дойде у нас, след като бях направил „Подуене Блус Бенд“, и ми каза: „Аз съм Буги от Коньовица, имам едни идеи за песни и искам да ти ги подаря, защото много ми харесва вашата група“, разказва Кръпката пред „България Днес“.

След съвета на Васко да ги изпее сам Буги Барабата създава „Бараби Блус Бенд“, с които свири до последно.

„Видяхме се на „Цвете за Гошо" в началото на юни. Той сподели, че е болен, но не искаше да се оплаква и мрънка“, казва още Кръпката. Петър Писарски, Нели Рангелова, Кристина Белчева, Мариана Попова и десетки други музиканти тъжат за Буги Барабата.

За Кръпката ударът от загубата се оказа още по тежък, защото ден преди смъртта на Барабата той изгуби и друг свой приятел - многоликият музикант, актьор, художник и творец Спартак Консантинов Генев или, както повечето го знаят, Спарки.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир

"Те бяха различни. Спарки беше царят на купона, той беше такъв, че героите на Стайнбек вече са ми като куклата Барби. Спарки беше най-големият битник на света, на планетата и на Вселената. Спарки имаше душа на поет, на художник, хвърчащ човек, постоянно бе по купоните, винаги усмихнат, винаги готов да помогне, имаше душа-камбана. Беше пълен несретник в обвивката на обикновено софийско пиянде, но с голяма душа на поет", споделя Кръпката в интервю за Life.dir.bg.

"Буги пък беше средновековен вампир, който пишеше уникални парчета и имаше страхотно чувство за хумор. Просто лафовете му бяха един път. Измисляше и песни. Беше изключително борбен и водеше до последно сутрешен блок, допреди да отлети от тежка болест. Ако трябва да обединя нещо, да намеря пресечна точка между двамата, то това е, че те оставиха много светла диря след себе си. Всеки му по своему, разбира се. Спарки свиреше на тарамбука и пееше, обикаляше клубовете и сцените. Буги повече се бе отдал на радиото, но издаваше и някоя песен в последните години", разказва впечатленията си музикантът.

Васко Кръпката: Барабата беше средновековен вампир


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър Волгин

    13 9 Отговор
    СРЕДНА КЛАСА 4%. 12% са ваканцували миналата година. ... Дясното е философия на егото, колко полезно е то. И щом няма нищо солидарно и общо. Щом няма, Дайте да дадем! Няма обединение, няма протест. Хайверени синдикати, хайверени социалисти, хайверен експерт, хайверен журналист, хайверен политик, хайверени протестъри, 2 милиона със заплата 300 евро, 2 милиона без постоянна работа и без здавеопазване, 1,5 милиона пенсионери с пенсия 120-250лв. Дайте да дадем, на хайверен егоист, властта. Магаре, кон, кокошка, вълк и овца, впрегат ли се в една къруца. Дърпат ли заедно, общество ли са.
  • 3 Бончо

    23 1 Отговор
    Незнам, но Господ започва да си прибира хубавите хора.
  • 4 Зик

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Ти си трезвеник така ли пиеш вода и сокчета , ядеш зеленчуци и дразниш хората с идиотски коментари.Злобар без самочувствие самотник, отшелник, и пълен с злоба чак до ушите.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рокаджия

    23 1 Отговор
    Моля чалгари и тапаци недейте да пишете тук,оставете това на хората който слушат музиката ,на хората който са се докосвали до Буги по някакъв начин.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Масон

    18 1 Отговор
    Васко се изказал от дъното на душата си. Буги беше и ще остане , един страхотен човек , музикант веселяк . Той обичаше живота, голям майтапчия винаги измишляше по някой лаф, като се засечем във входа. За феновете ако не знаят опелото ще бъде на 25-07 от 11ч. Бакърена Фабрика.
  • 9 Масон

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рокаджия":

    Това не са хора а злобари обичащи да се заяждат. Кухи глави ,задръстеняци и какво ли още не . С Буги бяхме съседи , заедно сме пили по бира , лафехме за музика ,разхождахме кучето му. Целия вход тъжи за него.И давай все така с тези дето пишат против рок музиката.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 POWER METAL

    27 1 Отговор
    Буги беше пич, познавах го лично, нека почива в мир, но Васко е голяма циция и гад! Трябваха му части на Кръпката за неговия мотопед пежо и аз му намерих - помоли ме, намерих му и ги платих с мои пари, после оправи мотопеда, но и до ден днешен пари не ми върна! Както и да е, не ми е за парите, но постъпката е гнусна, не е беден, нищо че прилича на клошар!
  • 12 Ved

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Я тоя критик пак тука да се заяжда. Намали си работа ,хоби, пъпки да помолиш та тука , да пишеш пак злобни коментари. Да не те заболят очите и пръстите от писане на глупости. Кой знае кво си грозно или смотано та да злобееш така.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Bubbles

    3 3 Отговор
    Васко застреляй се много ти се моля!
  • 15 Неграмотен рокаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рокаджия":

    Хората "коЙто" ???
  • 16 Графа

    0 0 Отговор
    Джентълментството на Буги е непостижимо . Така мисля. Струва ми се и че коментариите му като радиоводещ винаги улучваха безпогрешно и никога не прехвърляха границата. Напипваха я по най-лаконичния възможен начин. Не зная дали това се нарича журналистическо майсторство, но нито в някое радио нито в медиа някой може да му стъпи на малкия пръст в това отношение.
  • 17 София4643

    0 0 Отговор
    Не постригани с лоша хигиена,с физиономии на рецидивисти морално пропаднали абсолютно бездарни от към музика итворчествж