Last news in Fakti

29 Юли, 2019 16:43 7 684 9

Цялата истина за погребението на Висоцки

  • висоцки-
  • погребение-
  • годишнина-
  • годишнина от смъртта-
  • музикант-
  • поет-
  • владимир висоцки
Цялата истина за погребението на Висоцки - 1
Снимки: shutterstock

Над 100 хиляди души се стичат да изпратят в последния му път гениалния артист, певец, музикант и поет.

На 28 юли на Ваганковското гробище е погребан един от най-великите руски артисти - Владимир Висоцки.

Погребението на гениалния композитор, певец, поет и музикант е наистина историческо. Да изпратят поета в последния му път се стичат над 100 хиляди души и то при положение, че нито по съветската телевизия, нито по радиото е съобщено за смъртта му, която идва ненадейно и при много странни и мистериозни обстоятелства.

Владимир Висоцки умира в дома си през нощта на 25 юли 1980 година. В момента на смъртта му с него в помещението е познатият му реаниматолог Федотов, който му помага да пренесе абстиненцията по своя методика, биейки му седативни препарати.

В последната си вечер Висоцки изпива малко шампанско. След това Федотов му инжектира хлоралхидрат - силен седативен препарат, който е противопоказен при проблеми със сърцето. Дните преди да почине, Висоцки се оплаква от болка в сърдечната област. След инжекцията той се успокоява и заспива.

През нощта артистът умира. По молба на близките не е правена аутопсия, затова и не е ясно каква е конкретната причина за смъртта му.

Според най-разпространените версии, Висоцки е починал или от спиране на сърцето, или от задушаване, предизвикано от гълтане на езика. И едното, и другото биха могли да станат вследствие на приемането на високи дози седативни препарати.

Разбира се, при подобни обстоятелства на смъртта не липсват и конспиративни теории. Според една от тях Висоцки е убит по заповед на КГБ. Но това звучи доста съмнително, още повече, че самият всесилен тогава шеф на службите - Андропов е голям почитател на творчеството на Висоцки и му симпатизира.

В първите часове след смъртта на Висоцки властите се чудят как да съобщят за скоропостижната кончина на любимия артист. Оказва се, че това било сложно. Макар и известен, бил прекалено неформален за некролог в основните вестници на страната. По онова време съветският печат живее по свои правила, често негласни.

Дори и некролозите в по-малките издания трябвало да бъдат съгласувани. Йосиф Кобзон се нагърбва да разреши този проблем и получава разрешение да помести печалната новина и некролог във "Вечерна Москва и "Съветска култура".

На 26 юли скулптор прави три посмъртни маски на покойния. В същия ден се решава и въпросът с ковчега. По-късно тръгват слухове, че Висоцки е погребан в кристален ковчег. Това, разбира се, не е истина, но тези слухове имат основание, защото артистът е погребан в необичаен ковчег.

Цялата истина за погребението на Висоцки

Администрацията на Таганка успява да осигури т. нар. правителствена шесторка. Такива ковчези се използвали само при погребенията на високопоставени номенклатурни деятели и се изготвяли само по поръчка. Но и самите съветски чиновници разбирали, че погребението на Висоцки в никакъв случай няма да е обикновено.

Цялата истина за погребението на Висоцки

В четири сутринта на 28 юли тялото на Висоцки е пренесено от дома му в театър Таганка. Още по тъмно желаещите да се простят с великия музикант започват да се редят на опашка пред театъра. Към обед, тази опашка се разпростира на няколко километра.

“Те дойдоха да се сбогуват с този, когото обичаха и всички изведнъж разбраха, че това не е наша лична трагедия (смъртта на бащата, съпруга, приятеля). Тя засяга цялата огромна страна. Той им беше толкова близък, колкото и на нас” – спомня си синът на Владимир Висоцки – Никита.

За Москва това е било просто невероятно зрелище, а за властите в страната истински ужас, защото тази многолюдна тълпа, скърбяща за човека, възпял болката на обикновения руснак, бардът на нацията, който без страх изразявал мислите и гнева си чрез песен, мъжът, превърнал се в синоним на стремежа за свобода и на бунтарския дух.

Цялата истина за погребението на Висоцки

Моментът със смъртта на Висоцки съвпада с Олимпиадата. И както някои от московчаните си спомнят, градът на практика опустява. Няма опашки, блъсканици в транспорта. Целият "проблемен контингент" от алкохолици, клошари и "политически неблагонадеждни'' хулигани били просто изселени от Москва, за да не правят лошо впечатление. Хора от други градове също не били допускани в столицата. На фона на такава Москва многохилядната опашка правела огромно впечатление.

Цялата истина за погребението на Висоцки

Редът в театъра, където протичало прощаването с Висоцки, бил осигуряван от 700 милиционери, облечени в бяла парадна униформа.

На прощаването, при изнасянето на тялото и по време на самото погребение, присъствали над 100 хиляди души.

Цялата истина за погребението на Висоцки

Московските власти не искали да проточват прощаването. Затова не позволили вечерният спектакъл в театъра да бъде отменен и постоянно настоявали тялото да бъде изнесено по-бързо.

На самото гробище при организаторите на погребението дошли представители на КГБ и ги "посъветвали" да няма прощални речи. Независимо от това тогавашният директор на театъра Дупак все пак произнесъл няколко прощални думи.

Накрая тялото на Висоцки било положено в пръстта. Същата вечер в Таганка вървял поредният спектакъл. Може би най-странният от всички, защото никой така и не разбирал кому е нужно това в този тъжен ден.

По същото време в дома на Висоцки се били събрали само най-близките му роднини и приятели, отпивайки в негова памет.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    27 11 Отговор
    Ако беше жив днес, щеше да бъде непримирим противник на Путин и щеше да свърши като Политковская или Немцов или отровен с полоний или Новичок.

    Коментиран от #8

  • 2 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ТЪПУНГЕРИ ПО - НАДОЛУ : " ПРОСТА- ОН НЕ ВЕРНУЛСЯ ИЗ БОЯ" !!!
  • 3 Профани

    5 1 Отговор
    Хлоралхидратът се прилага с клизма!
  • 4 Васил Василев

    5 0 Отговор
    Г-жо Милена Трачева, Има личности, за които когато се пише трябва малко повече човек да се порови в историята и в документите. В.В е нещо свято. Написали сте / преписали / . Дай - боже някога да срещнете човек като него!
  • 5 месара

    2 3 Отговор
    а цялата истина за смъртта му, кгб кога ше я съобщи?!
  • 6 Напомняне

    23 0 Отговор
    Вероятно мнозина и не знаят, че всъщност Висоцки е бил евреин (както, впрочем, и Алла Пугачова), което открито се признава в някои сайтове на руските евреи. Както често се практикува от този етнос, официалната им (не-еврейска) фамилия има географски произход (пример - Стефан Софиянски). При Висоцки тя идва от някакво градче близо до родното му място, наречено Высоцкое. И макар да е смятан за дисидент и критик на съветската власт, на практика е бил толериран от нея и не е притесняван особено. Просто е бил нужен като "предпазен клапан" за изпускане на социалното напрежение, когато стане твърде високо. Но при вглеждане в текстовете на песните му се намират битова или историческа тематика (за Отечествената война на СССР например), но не и преки внушения срещу съществуващия политически строй. Тоест това е нещо като удобна опитомена опозиция, която се държи на къс повод и лае, но не хапе. Нещо като Радой Ралин у нас навремето.

    Колкото до таланта му на поет, певец, композитор и актьор - той е несъмнен и неоспорим.
  • 7 Попова

    5 0 Отговор
    Бях в Москва в деня на погребението. Имаше невероятно много хора. Народът го обичаше и песните му бяха известни още тогава. Много грамофонни плочи се издаваха и продаваха. Говореше се, че да имаш такъв талант е необходимо или да си вечно влюбен, или да си все пиян. Тъй като влюбен не можеше да си непрекъснато, той пиеше много. Още при живе всички знаеха, че се е съсипал от пиенето. Стига сте измисляли ...
  • 8 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Слабо изказване на човек, не познаващ кухнята на нещата. Случайно да знаеш след промените какво стана със Солженицин?
  • 9 брок

    2 1 Отговор
    ГИГАНТ