2 Юли, 2012 18:03 1 434 0

Селище от неолита край Кония бе включено в списъка на ЮНЕСКО

  • селище-
  • неолит-
  • кония-
  • списък-
  • юнеско
Селище от неолита край Кония бе включено в списъка на ЮНЕСКО - 1
Снимка: www.infotourism.net

Селище от неолитната епоха, чиито останки се намират край турския град Кония, бе включено в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство. С това обектите в Турция, които са под закрилата на световната организация, станаха 11 на брой.

Решението е било взето единодушно от комисията на сесията на Юнеско в Санкт Петербург, съобщи представителят на Турция в организацията, цитиран от БНР . Тази година се навършват 40 години от приемането на Конвенцията на Юнеско за опазване на световното и историческо наследство.

Селището Чаталхьоюк е отпреди 7,400 г.пр.н.е. В превод името означава вилица и хълм. Според специалистите това е най-големият и най-добре запазен неолитен град. Открит е през 1958 г., но активните разкопки започват едва през 1993 г. и продължават и днес под ръководството на археолога Ян Ходер от Станфордския университет.

При разкопките бяха намерени много интересни данни, според които селището е било с оригинална за времето си система на уседналост на населението, базирана на принципа на равенството на половете и притежаваща идеална градска структура. През различните периоди градът имал между 5 и 8 хиляди жители. Помещения със стенописи служели за религиозни обреди или за съвещания на родовите първенци. Най-почитана била богинята Майка-покровителка на растителния, животинския и човешкия свят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА