Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 22:00 1 715 3

„Дон Жуан“ от Моцарт отново на сцената на Софийската опера

  • дон жуан-
  • моцарт-
  • софийски празници

Това е поредният спектакъл на Софийска сцена, който е режисиран от Уго Де Ана, познат вече на българската публика с постановките си на оперите „Аида”, „Норма” и „Самсон и Далила”

„Дон Жуан“ от Моцарт отново на сцената на Софийската опера - 1

На 13 и 15 март Софийската опера и балет кани почитателите си на операта „ Дон Жуан ” от Волфганг Амадеус Моцарт, чиято премиера беше през 2019 година. Опера в две части, синтез между драматично и комично, в която режисьорът на спектакъла и художник на костюмите Уго Де Ана обещава на публиката да съпреживее чувствата на прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан и на хората от близкото му обкръжение.

Това е поредният спектакъл на Софийска сцена, който е режисиран от Уго Де Ана, познат вече на българската публика с постановките си на оперите „Аида”, „Норма” и „Самсон и Далила”. Прочутият по цял свят режисьор и сценограф поставя спектакли в редица оперни театри, сред които „Ла Скала” в Милано, операта в Рим, в Сантяго де Чили, Мадрид, Барселона и други. Носител е на редица награди за най-добър режисьор и на отличия за сценография и костюми.

Събитията, случили се в дома на благородника Дон Жуан в Севиля през 17-и век, които са в основата на сюжета на едниоменната опера, пред публиката ще пресъздадат солистите Петър Найденов, Петър Бучков, Радостина Николаева, Ангел Христов, Габриела Георгиева и др.

За премиерата на спектакъла те работиха със световно известната оперна прима Анна Томова - Синтова, изиграла едни от най-запомнящите се персонажи в оперното изкуство - Норма, Тоска, Турандот, Дона Анна в операта „ Дон Жуан ”. Работата ѝ с артистите е част от намерението на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов за създаване на студия, в която певците да могат да усъвършенстват уменията си, като взаимстват опит от изтъкнати оперни певци.

Операта „ Дон Жуан ” на Волфганг Амадеус Моцарт е смятана за един от малкото сполучливи образци в музикалната история, в които умело се превъплъщават драматични и комични ситуации. Самият Моцарт определя тази своя творба като весела драма в основата на сюжета на която стои историята за Дон Жуан - прелъстител и покорител на женски сърца.

История, дала повод за създаване на множество литературни и музикални произведения, но обрисувана най-добре според критиците именно в операта на Моцарт. Работата по създаването ѝ композиторът започва през месец май 1787 година в Прага, заедно с либретиста Лоренцо Да Понте. Тя е завършена напълно през септември същата година, а месец по-късно – през октомври - е и премиерата, която преминава при невероятен успех в Прага.

Говори се, че увертюрата към операта Моцарт е написал в деня на самата премиера. Това обаче не пречи музикалната критика да е единодушна, че това е една от най-хубавите оперни увертюри на композитора.

В София „Дон Жуан “ се играе за първи път през 1930 година. Постановката е на Николай Веков. Дирижира Херман Щанге.

Билетите за спектакли на 13 и 15 март са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.

В двата спектакъла на 13 и 15 март участват:

Участват: ПЕТЪР НАЙДЕНОВ /Дон Жуан/, Радостина Николаева, Хрисимир Дамянов, Ангел Христов, Габриела Георгиева, Петър Бучков, Николай Войнов, Ина Петрова

Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР
Режисура, сценография и костюми УГО ДЕ АНА
Вокално-интерпретационна подготовка камерзенгерин АННА ТОМОВА-СИНТОВ
Диригент на хора ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА
Хореография АНТОАНЕТА АЛЕКСИЕВА
Художник по осветление ВАЛЕРИО АЛФИЕРИ
Асистент-режисьор и асистент-сценограф Филипо Тонон
Асистент-режисьор Вера Белева
Асистент по костюми Кристина Ачети
Специалист по исторически костюми Кристиан Скалет
Корепетитори: Йоланта Смолянова, Милен Станев, Пелагия Чернева, Юрий Илинов, Светлана Ананиевска
Помощник-режисьори: Стефка Георгиева, Сузана Шомова

Времетраенето на „Дон Жуан“ е 3:35 мин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    4 0 Отговор
    Щом Софка Маринива и Фики Стораро няма да участават не ги търсете,, гражданите"за такива мероприятия! А и в Софийската опера картофки, $#" цаца и бира не предлагат на антракта! А, Аида" е по музика на Чайковски русофобите отхвърлят всичко различномот краварска музика!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.