7 Август, 2012 11:29 2 972 0

Нов трилър по шведския писател Ян Гиу

  • в интерес на нацията-
  • трилър-
  • ян гиу-
  • холивуд-
  • персей

Екранизацията на политическия трилър „В интерес на нацията” (появил се на български в издание на „Персей”) е най-новият филм по книга на най-известният жив шведски писател Ян Гиу. Тя излезе в скандинавските страни и оглави боксофисите там. С нея екранизациите на романи на писателя стават общо 11, съобщават от издателство „Персей“.

Ян Гиу, световноизвестен автор и разследващ журналист, прочут със скандалните си изявления в шведските медии, е добре запознат с механизмите на световната политика. Твърде често в романите си той изнася действителни факти от секретни операции на световните шпионски централи и останали в тайна сблъсъци на крупните геополитически сили в хода на най-новата история. В това отношение Ян Гиу е шведският събрат по перо на Том Кланси.

Любопитно е, че и тримата актьори, изпълнявали ролята на Хамилтън, популярния герой на Ян Гиу, направиха кариера в Холивуд.

Първият, въплътил се в ролята на шведския елитен шпионин, е Стелан Скарсгард, който сега се снима в зрелищни продукции като „Тор”, „Отмъстителите”, „Рицарят тамплиер” и „Карибски пирати”, а в „Mamma Mia!” партнира достойно и на величие като Мерил Стрийп).

Вторият Хамилтън - Питър Стормейър (приел англоезичната транскрипция на името си) стана екшънзвезда в Холивуд и е рамо до рамо с Мел Гибсън в „Как прекарах лятната ваканция”, с Брус Уилис в „Армагедон”, изпълни ролята на Джон Абруци в хитовия сериал „Бягство от затвора”, а скоро му предстои да застане до Арнолд Шварценегер в излизащия догодина „The Last Stand”.

Подобна международна кариера очаква и новият изпълнител на ролята на популярния герой на Ян Гиу – Микаел Персбрандт. Страшно популярен в родната си Швеция, актьорът сега пробива в Холивуд и скоро ще го видим в кинотрилогията „Хобитът” по Толкин – в ключовата роля на Беорн, който има важен принос за победата в Битката на трите армии. Но преди това Микаел ще се появи в още един филм като Хамилтън.

Новите екранизации на политическите трилъри на Ян Гиу правят впечатление с големия си реализъм – и като визия, и като интрига. Така че нищо общо с Бонд, Джеймс Бонд. Въпреки че мнозина се опитват да лепнат етикета на Хамилтън като „шведският агент 007”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА