25 Април, 2020 14:50 6 384 17

Светът няма търпение да гледа този филм (ВИДЕО)

  • дюн-
  • франк хърбърт-
  • дейвид линч-
  • дени вилньов

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината

Светът няма търпение да гледа този филм (ВИДЕО) - 1

Феновете на научната фантастика едва ли са пропуснали първите кадри от предстоящата нова екранизация по романа на Франк Хърбърт "Дюн". Романът, вдъхновил големи фантастични поредици, които и до днес гледаме и обичаме, разказва вълнуваща история, свързана с пустинна планета и специална подправка.

През 1965 година на книжния пазар се появява „Дюн“ от американския писател Франк Хърбърт. Научно-фантастичния роман се превръща в първия носител на наградата „Небюла“, връчвана от Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка. По десетките пътеки на сюжета в „Дюн“ ни повежда Петър Атанасов от специализирания сайт СайФай.бг.

"Дюн" се развива на планетата Дюн или Аракис - това е една пустинна планета, която е важна за галактиката със своята подправка меланж, само там се произвежда тя. Тя е нещо като наркотик, пристрастява хората и също така обаче им дава известна възможност да виждат в бъдещето", разказа Петър Атанасов.

Въпреки всички качества на книгата, които я превръщат в безценно литературно наследство, две са основните причини за нейната популярност. Така мисли писателят, учител и фен на поредицата Милен Димитров.

"Първото е, че нямаш чувството, че четеш книга от 1965 година. От темите до езика - всичко изглежда съвременно и дори сякаш засяга днешните проблеми. Другото нещо е начинът, по който е написана."

В края на годината ще видим новата екранизация по популярния роман "Дюн". Това обаче не е първият опит да се направи филм за книгата, припомня Милен Димитров.

"През 1984 е направен опит за филмова адаптация. Казвам опит, защото филмът се оказа не особено успешен. Разбира се, че Дейвид Линч е невероятен кинорежисьор, но според мен изборът точно той да режисира "Дюн" не е особено удачен".

Светът на Дюн е основно вдъхновение за популярни поредици като „Междузвездни войни“ и „Колелото на времето". Премиерата на новата продукция по фантастичния епос е планирана за 18 декември. Кого ще видим в главните роли - разказва Петър Атанасов. "В основните роли ще видим някои от най-големите актьори в момента - Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Джордж Броли".

Първите кадри от новия филм дебютираха в мрежата на 13 април. Режисьор е Дени Вилньов, когото познаваме от всепризнатите от критиката и киноманите продукции „Сикарио“, „Блейд Рънър 2049“ и „Първи контакт“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А аз

    6 13 Отговор
    имам търпение щото няма да го гледам.

    Коментиран от #4

  • 2 Юлиан

    11 2 Отговор
    И книгата и филма, който направиха преди, впечатли силно, мен и семейството ми. Гледайте стария филм първо, ако не сте го гледали. Няма да съжалявате.

    Коментиран от #6, #9, #13

  • 3 Хуайра

    10 3 Отговор
    Това не беше ли с едни анаконди излизащи от песако в пустинята

    Коментиран от #8

  • 4 кълвач

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "А аз":

    И аз разполагам с търпение.
  • 5 Реалата

    5 0 Отговор
    Кефогазъм!
  • 6 ИнгилизоФ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Юлиан":

    Абсолютно вярно!
  • 7 емо 73 канар

    5 7 Отговор
    Местя го на ляво. По смешна реклама не бях чел.
  • 8 Шекспир

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хуайра":

    Да той е но според мен едва ли някой може да направи добър филм по книгата.Просто историята не е подходяща за лента
  • 9 ХХХХ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Юлиан":

    Книгата ми харесва много.
    Но първия филм орязва доста от сюжетите в книгата и не ми харесва.

    Коментиран от #10

  • 10 Шекспир

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХХХХ":

    Те са три тома.Ако не орежат ще заприлича на Далас
  • 11 майтапчийски

    1 2 Отговор
    като излезе в торентите тогава в мойто село няма кино
  • 12 габровец от варна

    3 5 Отговор
    Аааа да си го гледат.Аз ще гледам някой филм с Тодор Колев.
  • 13 Обективно

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Юлиан":

    Пред “мен” няма запетая
  • 14 далеч от холи вуду

    0 1 Отговор
    Американки,фалшове не ща,друго си е Руското

    Коментиран от #15

  • 15 Кинофен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "далеч от холи вуду":

    Айде, айде..те и руските го подкараха през нивата, И при тях трудно ще откриеш нещо стойностно от последните 10-15 години.Освен ако не те влекат фантастиките за ''могучая и непобедимая''..
  • 16 0808

    0 0 Отговор
    Мен ми хареса играта Дюн 2.
  • 17 Ники

    0 0 Отговор
    За мен това е най-великата фантастика, чел съм "Дюн" поне три пъти. Много се надявам и с тази екранизация да не се изложат, както стана с предишните. Добър режисьор може да на прави велик филм по този сюжет.