Last news in Fakti

29 Април, 2020 12:10 2 676 2

Софийската опера излъчва онлайн постановка за световния ден на балета

  • балет-
  • опера-
  • празник-
  • постановка

Решението на UNESCO да има световен ден на балета е взето в именно град София през 1982 година

Софийската опера излъчва онлайн постановка за световния ден на балета - 1
Снимка: Shutterstock

В Световния ден на балета, Софийската опера кани всичките си зрители на безплатна онлайн постановка.

В 17.00 часа в YouTube канала на операта ще бъде представена постановката „Концертът” - комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила. Етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът Киплин Хюстън, постановчик на творбата, предава NOVA.

Това е може би най-популярният балет в спектакъла "Великите американски хореографи", поставен в Софийската опера. Той се играе почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е "лунатичен" и "шедьовър на комичното балетно изкуство". Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.

Киплин Хюстън признава, че когато е работил през 2013 г. в Софийската опера и балет е знаел имената на всички, дори тези на портиерите. „Научих това от Баланчин – споделя Хюстън. Той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал само веднъж. Знаеше, че само това е начинът всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта.”

Решението на UNESCO да има световен ден на балета е взето в именно град София през 1982 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    1 1 Отговор
    Исках да съм овца и давах винаги мляко и вълна за Бойко и Герб
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.