Last news in Fakti

12 Май, 2020 17:09 1 937 3

Ириней Константинов: Няма по-пусто място от празния театрален салон

  • ириней константинов-
  • театрален салон-
  • театри-
  • извънредно положение-
  • актьор

Салон през един стол е като лошо остригана глава, казва актьорът

Ириней Константинов: Няма по-пусто място от празния театрален салон - 1
Снимка Архив: БГНЕС

"Няма по-пусто и празно място от театралния салон след представление. В 9 всичко свършва, край. Може още да ти кънтят в ушите аплаузите, реакциите, но изведнъж ти си сам. Седиш сам на сцената, магията я няма. Осветлението е дежурно. Столовете са изскочили срещу теб с цялата си подредена хармоничност. Много е страшно.“ Това сподели в предаването "Графити по въздуха" актьорът и театрален директор Ириней Константинов.

Артистите сега много страдат, твърди Константинов. „Ние сме сложна природа. На нас собственият ни живот не ни стига. Ние сме свикнали да живеем с добавената стойност на още други животи, на още истории, на още събития. Това е енергията, която ни зарежда.“

Театрални салони, в които зрителите да сядат през един стол Ириней Константинов оприличава на сватба, на която гостите сядат през стол.

„Ами тя, работата е в общото усещане, в общуването. Зрителят няма да се почувства по същия начин. Особено в едно представление, вечерта, когато споделяме заедно нечия съдба на сцената. Плачем заедно, смеем се заедно. Твоята енергия се прелива в енергията на другите. Като видиш един такъв салон през стол хора – това е като лошо остригана глава.“

Вечер към 7 настъпва мъртвото време на артиста, празното време на артиста, незаменимо с нищо друго, когато не е на сцената, допълва Константинов.

Театърът ще се възстанови бързо, защото е живо изкуство. Театърът не може да бъде заменен с онлайн излъчвания, вярва той.

„Да, те дават някаква информация. Те дават някаква реклама. Дават някакво усещане, че сме живи, но истински живи сме, само когато има живи хора долу. И ние на половин-един метър от тях носим своята отговорност – за това, което ще се случи, за това, за което сме ги събрали.“

„Театърът е оцелял толкова години. Минали са войни, карантини, всякакви бедствия. Хората са оцелявали и винаги са искали да се забавляват“, оптимист е Ириней Константинов.

Сега карантината, отсъствието задължава театралните мениджъри и актьорите още повече за бъдещите творчески посоки, убеден е Ириней Константинов, който допълва, че и на сцената, и от страната на публиката еднакво нетърпеливо очакват да се дръпне завесата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванова

    0 0 Отговор
    Оооо ,има ,има ----празен хладилник.
  • 2 Колев

    0 0 Отговор
    Има, има... То е празната глава на самолюбив театрален директор...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.