Last news in Fakti

20 Май, 2020 09:36 1 951 4

Търсят праисторическо селище край пристанището в Созопол

  • созопол-
  • аполония понтика

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашния порт, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика

Търсят праисторическо селище край пристанището в Созопол - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Спасителни археологически проучвания в акваторията на пристанището в Созопол извършват специалистите от Центъра за подводна археология в морския град.

Проучванията се правят във връзка с проект на Община Созопол за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарските лодки. Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020, съобщава БНТ.

Проучването трябва да покаже дали в зоната на пристанището в древния град има археологически паметници и праисторическо селище. Разкопките са на площ само два на четири метра, но дават много археологически материал.

„Започнахме от съвременни материали- боклуци, бутилки, пластмасови чашки от 21 век, след това минахме 20 век, пластмасови чашки с надписи, технопласт, с цена 29 стотинки, така че горе-долу може да се датира 70-80 години на 20 век, след това продължихме“, каза пред камерата на националната телевизия директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Найден Прахов.

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашното пристанище, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика.

„От вида амфори може да се разбере с кои острови и с кои части на Гърция и Мала Азия са търгували древните аполонийци. Просто един много интересен и хубав икономически срез на активността в созополското пристанище“, каза пък Калин Димитров.

По-голямата част от пристанището е било удълбочавано неколкократно в 20 век, но сега стана ясно, че има части, които са напълно запазени, добавя Прахов.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До няколко месеца находките от проучването ще бъдат в Археологическия музей в Созопол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фалшификация на историята

    2 2 Отговор
    Само да не намерят некой вампир пишман историците.

    Коментиран от #2

  • 2 артефакт

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "фалшификация на историята":

    Цъ, ще намерят капсулата с която е долетял Спасителя Боко !
  • 3 Булгар

    2 1 Отговор
    Само завистници може да правят такива коментари защото знаят че никога няма да притежават имот в Созопол да не говорим за старият град
  • 4 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Ще бъде интересно ако навлязат малко по-навътре и по-надълбоко. Там където е била сушата преди години докато Черно море все още е било сладководно езеро. Какво ли ще намерят ...