Last news in Fakti

19 Септември, 2012 15:32 1 070 0

Античен комарджия погребан в Созопол

Античен комарджия погребан в Созопол - 1
Това е созополският вампир, който вече си има комарджия за компанияджияС

Скелет на заклет античен комарджия от V век преди Христа бе открит от археолози по време на разкопки в Созопол, съобщи „24 часа“. Находката е от времето, когато градът е бил гръцка колония.


Специалистите се натъкнали на гроба с костите, докато проучвали архаичен некропол дълбоко под нивото на манастирската църква „Свети Николай Чудотворец“. Останките са поне с век по-стари от Божията обител.
Трупът бил погребан със специален обред и дарове за отвъдното. До него археолозите намерили паница, чаша с източногръцки произход и към 80 астрагала (ашици) с кубична форма, част от задното коляно на агне, използвани в античността за хазартни игри. Същият мотив се открива в изображението на вазата от VI век преди Христа „Ахил и Аякс играят на зарове“. Играта на ашици се практикувала и в България и била известна още като игра на кокалче.


На 2,2 метра под манастира в архаичния некропол имало още четири гроба - на бременна жена и на три деца, положени в амфора. В земен пласт, точно над комарджията, пък е намерен и гроб на християнска девойка с бронзова обица от VI век.


„Очакваме още сензационни находки“, заяви директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Предстои побратимяване на Созопол с града на граф Дракула - Сигишоара, издаде той. Според шефа на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров първообразът на Дракула – граф Влад Цепеш, е българин и това било отдавна доказано от историците. „Самите румънци са признавали, че графът е говорел и пишел на български“, изтъква той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА