Last news in Fakti

26 Юни, 2020 15:07 3 690 18

11 години без Майкъл Джексън

  • майкъл джексън-
  • помен-
  • памет-
  • краля на попа

Джако почина на 25 юни 2009 година

11 години без Майкъл Джексън - 1
Снимка: Shutterstock

На 25 юни се навършват 11 години от смъртта на 50-годишната поп легенда Майкъл Джексън. Известен като „Кралят на попа” американският певец, танцьор и шоумен Джексън се превърна в олицетворение на цяла музикална епоха в музикалната индустрия, предава actualno.com.

Джако, както го наричаха феновете му по света е роден в Индиана, близо до Чикаго, на 29 август 1958 г. като осмо от десет деца в афро-американско семейство от работническа класа. Той израства в семейство, което се интересува от музика. Бащата на Джексън създава музикалната група Jackson 5 през 1964 г., когато Майкъл е едва на шест години. Групата обединява братята в семейството и обикаля клубове и барове, изпълнявайки своя микс от хитове за компанията Мotown.

Младият Джексън прикова вниманието на зрителите по време на изпълненията им и през 1968 г., когато групата подписва договор с Motown records. По време на бума на диско-ерата Джексън започва соловата си кариера през 1971 г., докато е в Motown Records, и се издига до соло изпълнител с петия си студиен албум „Off the Wall”. Албумът стига до номер четири в класацията топ 10 в САЩ и е продаден в над милион копия по целия свят.

До 80-те години Джако печели три американски музикални награди за самостоятелното си творчество, награда „Грами“ за най-добро вокално изпълнение на мъжки R&B хит. Майкъл Джексън става най-известният поп певец в света след излизането на неговия солов албум „Трилър” /„Thriller”/, който се издигна до номер едно по продажби на албуми и остана на първо място в класациите в продължение на близо 37 седмици. „Трилър” записа Джексън в Книгата на рекордите на Гинес със 110 милиона продажби в световен мащаб и освен едноименната песен включваше хитове като „Бийт ит” и „Били Джийн”. През 1983 г. в телевизионна програма, посветена на Motown, Джаксън изпълнява танцовиата си стъпка Moonwalk /Лунна походка/, която се превръща в негова „запазена марка” Джаксън подкрепяше каузи като расовата интеграция, екологията и борбата с предразсъдъците и несправедливостта с песни като „Човекът в огледалото“, „Черно или бяло“, „Лекувай света“, „Песен за Земята“ и „Те не се интересуват от нас“.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    4 26 Отговор
    Бех на първия ред когато Джако пя в България на стадион, Васил Левски "през 2003 г!

    Коментиран от #4

  • 2 Антония

    22 2 Отговор
    Ей, номер 1,не се подигравай с паметта на мъртъв човек! MJ никога не е идвал в България, за съжаление! За дръж си глупостите за себе си! MJ fan

    Коментиран от #3

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Антония":

    БОГ да го прости на МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН
  • 4 Загрижен

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Шушляк, най-много да си бил на първия ред, пиян на гръмотевица, в селския хоремаг.
    11 години, Боже как летят годините...
  • 5 Баш Майсторът

    3 24 Отговор
    Добър музикант беше.Но да не забравяме,че си падаше по малки деца.Един по малко.

    Коментиран от #15

  • 6 плевен

    18 1 Отговор
    В деня когато умря , телевизиите цял ден въртяха неговите парчета. Някак, си всичко негативно в живота му избледня. Остана само страхотната му музика.
  • 7 🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅

    2 11 Отговор
    Тои и жив!!! В момента се намира в ЦСЗ

    Коментиран от #11

  • 8 Баси

    4 19 Отговор
    Кефа. Един изнасилвач на деца по малко
  • 9 Силвия

    16 2 Отговор
    Най-великият! И такъв ще си остане!
  • 10 Ани

    16 4 Отговор
    Майкъл Джексън никога НЕ Е бил педофил. Бяха отхвърлени всички обвинения срещу него. След процеса той не се връща в Невърленд. А това ранчо е било обърнато " с хастара навън" и не е открита и една улика срещу него. Преди да се отправи обвинение към него, трябва малко да се поровим и да прочетем. Ама явно е по- лесно да се повтарят измишльотините на едни дребни души .

    Коментиран от #14

  • 11 Ани

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅":

    Какво означава ЦСЗ.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 веселяк

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ани":

    Централен софийски затвор.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Деската

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Майсторът":

    Да не си му светял? В този свят всичко се прави за пари. А колко долни и подли хора има...
  • 16 Майкъл Джексън Фенс

    4 1 Отговор
    Майкъл Джексън е жив и не е починал! Това беше негова инсценировка, за да се спаси от дълговете и от обвиненията за сексуално посегателство! Дължал е около 300 млн. долара, има и доказателства как той слиза от линейката при пренасянето на трупа му и в хеликоптера как трупът се изправя! Трябва да си много тъп за да вярваш, че Джако е починал, той беше хитър човек и е искал да живее спокоен живот... Говори се, че живее в Австралия, дори има хора, които са го виждали, да не говорим колко мистерии имаше около погребението му...

    Коментиран от #17, #18

  • 17 🎵🎶🎧

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майкъл Джексън Фенс":

    Аз също вярвам, че е жив. И, че живее спокоен живот - такъв, какъвто нямаше години наред.
  • 18 гуньо простия

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майкъл Джексън Фенс":

    Той и Елвис Пресли е жив, ама К19 го погуби , преди дни, поради напреднала възраст. И Хитлер бе избягал в Перу, но почина от старост през 1989г. Едно е да кажеш, че любим твой изпълнител ще живее вечно, чрез творчеството си, друго е да дрънкаш булшити.....