Last news in Fakti

24 Септември, 2012 12:09 1 165 0

Сплав от митология и хореография показва берлинският Институт по ентропия в София

  • институт по ентропия-
  • пърформанс
Сплав от митология и хореография показва берлинският Институт по ентропия в София - 1
Катрин Дойферт и Томас Плишке в акция

След първата си спирка в Берлин Институтът по ентропия - временно арт пространство, в което митология и хореография се преплитат, ще се установи в София на 27, 28 и 29 септември. Активно участие в него ще вземат музиканти, композитори, танцьори, хореографи, философи, журналисти и артисти, като самата публика също ще бъде поканена да стане част от случващото се. За ценителите ще има пърформанси, лекции, танци, концерти, нощни шествия с фенери и летящи балони и др. Патрони на проекта са артдуото Дойферт & Плишке.

Събитието посещава различни европейски градове, като група местни и чуждестранни артисти обединяват усилията си, за да може всеки институт да възникне в нова форма и пространство. Oт 2003 г. двамата берлинчани редовно разработват и представят артистични проекти в София благодарение на приятелството им с нашия танцьор Вили Прагер и  подкрепата на Гьоте Институт. Основната цел, която са си поставили Дойферт и Плишке, е да накарат хората да се замислят кои всъщност са те, къде поставят себе си и кои са целите, които наистина отстояват в живота, защото именно чрез мисленето човек участва активно в света.

Българското начало на акцията ще бъде поставено на 27 септември, четвъртък, от 19.00 ч. в the fridge с лекция на доц. д-р Боян Манчев, философ и културен критик, на тема „Що е критическа институция?”, последвана от „Метакритически въпросник за свободното време на съвременните артисти”. След това посетителите ще бъдат призовани да се включат шествие по символичния Канал. Снабдени със слушалки, те ще слушат историите на митичните същества Медуза и Арахне и ще разберат по-добре идеята зад Института по ентропия.

На паркинга пред Националния стадион „Васил Левски” шествието ще бъде прекъснато от хореографски концерт. На участниците ще бъдат раздадени фенери, с които ще продължат шествието до крайната цел – Музея за съвременно изкуство (САМСИ). Там ще се проведе концерт-лекцията „Музика и екзодус” на Ален Франко, който ще направи музикално изследване на екзодуса (смъртния изход) като проклятие, бягство и илюзия, но също и като надежда.

На 28 септември от 19 ч. в the fridge немският журналист Арнд Веземан ще изнесе лекция на английски на тема „Театърът принадлежи на пазара, танцът – на празника”. Вечерта ще продължи отново с шествие по Канала, хореографски концерт и концерт-лекция на Ален Франко в САМСИ.

В последния ден, 29-ти септември, Институтът по ентропия ще започне с концерт-лекция на Ален Франко в САМСИ, последвана отново от шествие по Канала, а финалът ще бъде поставен от лекцията на Камелия Спасова и Мария Калинова, посветена на Медуза – „Липсващото Едно”. Предвидено е парти за закриване на събитието, на което ще бъдат поканени всички участвали.

Входът и участието в Института по ентропия са напълно безплатни. Всеки включил се ще получи и вестник "The Entropic Institute", състоящ се от 16 страници с материали на Дойферт & Плишке, Ален Франко, Боян Манчев, Маркус Щайнвег и Елке Ван Кампенхут. През идната година Институтът ще гостува в Брюксел и Хамбург.

Институтът по ентропия в София се осъществява от Галина Борисова, Арнд Веземан, Барбара Грайнер, Катрин Дойферт, Боян Манчев, Томас Плишке, Вили Прагер, Майя Стефанова, Ален Франко.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА