Last news in Fakti

25 Септември, 2012 20:39 1 183 0

Британски студенти останаха впечатлени от България

  • алма матер-
  • тв-
  • студенти

Посещението на екипа на студентската телевизия от лондонския Сити Юнивърсити в България завърши успешно. По време на престоя си в страната, мултинационалната група от британския университет засне два документални филма. Единият на тема „Свободата на словото и българските медии“, а втория свързан с „Образованието и възможностите за професионална реализация в България“. Екипът на студентската телевизия бе съставен от млади журналисти от Англия, Шотландия, Италия и Франция. Те бяха в София във връзка с проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа“, който е иницииран и ръководен от българската Алма Матер ТВ.

Британските студенти пристигнаха в България на 16-ти септември /неделя/ и бяха посрещнати от поройния дъжд и силния вятър в столицата. Метеоролгичните условия не възпрепятстваха сериозно работата им, но бяха причина за първото от редица сравнения между нашата страна и Британия.

Програмата на гостите бе доста натоварена и започна още рано сутринта в понеделник – 17-ти септември. Те имаха възможността да присъстват на официалното вдигане на флага по случай Празника на София и на церемонията по връчването на наградите на Столична община за принос в областта на културата, която се проведе в Народния театър „Иван Вазов”. Студентите от Лондон посетиха и Националния исторически музей, където бяха особено впечатлени от археологическите находки, намерени по нашите земи.

Във вторник, 18-ти септември, лондонските журналисти посетиха Дома за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Пантелеймон“ в село Видраре. Срещата бе паметна за гостите. Те оцениха високо усилията на екипа работещ в институцията да накара децата от дома да се чувстват добре и полезни за обществото в селото. На пресконференция, която се проведе в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сряда, те изразиха своето учудване, че домът ще бъде затворен. Младите журналисти не проявиха разбиране към поправките в закона, според които подобни домове ще бъдат затворени с цел по-добра интеграция на децата в неравностойно положение. Студентите от Сити Юнивърсити заявиха по време на пресконференцията, че според тях такава рязка промяна може да има негативен ефект и е необходима доста сериозна подготовка преди предприемането на такива действия. Бъдещето на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Видраре и това на други подобни институции остава неясно.

По време на провелата се в сряда пресконференция, младите журналисти не се притесниха да дадат своята оценка за първите дни от престоя си в страната и да споделят своята гледна точка за някои практики в България. Те споделиха, че са искрено впечатлени от българското историческо и културно наследство, но изразиха и опасенията си, че настоящото правителство отделя твърде голямо внимание и средства за инфраструктурни проекти, а в същото време оставя на заден план ключови сектори като социалните грижи, образованието и културата.

    По рано през деня, студентите от Англия имаха възможността да посетят и Втора английска гимназия в София. Те определиха учебната програма като доста изчерпателна, а също така бяха с позитивно мнение за материалната база и преподавателския екип в училището. В четвъртък, 20-ти септември, екипът на базираната в Лондон студентска телевизия посети и Медицинския факултет на Софийския университет. Учебната институция се представи с най-добрите си студенти и част от преподавателския състав. Екипът от Лондон сподели, че от гледна точка на материална база, факултетът може да се конкурира с почти всяка образователна институция в Англия.

    Като част от проведеното разследване за свободата на словото в България, студентите се срещнаха с представители на БНТ, БТВ и Нова телевизия. Те имаха възможността да интервюират действащи репортери от трите медии, но останаха с противоречиви чувства от разговорите. Най-заинтригувани бяха от срещата с г-н Венелин Петков от БТВ, който в 30-минутното си интервю говори изчерпателно, откровено и без заобикалки за проблемите в родната журналистика и в родната медийна среда. Интересна гледна точка по въпроса получиха и от медийния експерт – г-жа Светлана Божилова.

Младите журналисти заминаха обратно за Англия в петък. Предстои пътуване на български екип на телевизия Алма Матер до Лондон, като продължение на проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа“.

Документалните филми от посещението на британските студенти в България ще бъдат представени пред родната публика в ефира на телевизия Европа тази есен като част от програмните линии „Ателие“ и „Проактивно“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА