Last news in Fakti

21 Юли, 2020 21:00 2 007 1

Световният кино елит се събира във Венеция

  • тилда суинтън-
  • венеция-
  • кинофестивал-
  • кейт бланшет

Кинофестивалът в италианския град ще отличи Тилда Суинтън и Ан Хуей

Световният кино елит се събира във Венеция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция, съобщиха ДПА и ТАСС.

73-годишната Хуей е една от най-добрите режисьорки в Азия и едно от ключовите фигури в хонконгската "нова вълна" в киното от края на 70-те и 80-те години, обявиха организаторите на фестивала. Сред най-известните ѝ филми са "Летен сняг", "Златни времена", "Обикновен живот".

Суинтън (59 г.) е любимка на съвременните режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Уес Андерсън, Лука Гуаданино. Снимала се е в много филми, но сред най-запомнящите се роли е тази в "Орландо" на Сали Потър, посочват организаторите.

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе от 2 до 12 септември при ограничения и специални мерки за здравна сигурност заради пандемията от новия коронавирус, отбелязва БТА.

На 28 юли ще бъде обявена пълната програма на фестивала, която вероятно ще е по-съкратена от обичайното, но фестивалът все пак няма да се провежда онлайн. Вече е известно, че председател на журито ще е Кейт Бланшет.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.