Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 11:31 900 0

Фестивал за свободен театър: биологично тяло, софтуер и...жива патица

  • фестивал-
  • свободен-
  • театър

Независимият театър и връзката му с класическите и дигиталните изкуства, новите технологии и съвременния танц ще бъдат в центъра на второто издание на ACT Фестивал за свободен театър:2.В тазгодишната селекция попадат 3 интердисциплинарни проекта, които обогатяват българската свободна сцена с иновативни идеи и концепция, форми и жанрове.

Cadaver на Мартин Пенев и Станислав Генадиев (16 ноември, 20.20 часа, Червената къща) е пърформанс-импровизация, изграден върху биологично тяло и софтуер. В представлението тялото на танцьора е облепено с електроди, които под формата на електрически импулс предават напрежението на мускулите към специално разработена компютърна програма, която превръща получените данни в аудио филтри и ефекти. Те се прилагат към запис на гласа на танцьора, деформирайки речта и разкъсвайки я на малки фрагменти. В борба за надмощие плътта притиска, насича и властва над личността (разума, словото). Така от човешкия разум остава да звучи само онова, което тялото желае и плътта започва да твори…

Точно обратното се случва в „Азамен” – интерактивен танцов спектакъл на Runabout Project (Албена Баева - интерактивен дизайн, Петя Боюкова – сценография, Стефан Дончев -технически асистент, София Георгиева и Александър Манджуков - хореография и изпълнение), който ще бъде премиерно представен в рамките на фестивала на 17 ноември от 21.00 часа в „Сфумато“. В него тяло, дигитални технологии, хореография и глас работят заедно, за да изградят отношенията между две тела, две индивидуалности и заобикалящата ги среда.

Специално разработените от Албена Баева сензорни костюми с иновативен софтуер и хардуер позволяват на двамата танцьора да записват и манипулират звук в реално време. Те улавят гласа на партньора и с помощта на движенията и техниката осъществяват различни драматургични конфликти помежду си и със заобикалящата ги среда. Чрез тях всеки изгражда желаната представа за себе си и за другия. Когато и тя се оказва недостатъчна, само човешкото в изкуството може да ни отведе отвъд думите…

Отвъд мита пък започва новият танцов проект на Мирослав Йорданов medea, чиято столична премиера ще се състои на ACT Фестивал за свободен театър: 2 на 14 ноември от 17:00 часа в Червената къща. Отправната му точка е опустошен свят, населен с фантомни образи и фрагменти, в които още звучи ехото от изпепеляването. В него човешкото тяло е радикализиран образ на кризата, а обект на изследване е динамиката му в мига на изчезване, програмиран от зададената му тленност. Премиерният спектакъл включва три необичайни дебюта. Професионалният танцьор е заменен с професионалист от друга артистична сфера - скулптура Никола Борисов. Вторият дебют пък ще бъде на една изключителна млада танцьорка - Мирослава Захова. Третият – специалното участие на жива мускусна патица. Тези три присъствия дават възможности за различен поглед и анализ на тялото на сцена, отключват друг пласт в заложената проблематика, обвързан с понятието време в присъствието и заключената в статичността динамика. 

ACT Фестивал за свободен театър:2 се организира от Асоциация за свободен театър, с финансовата подкрепа на Столична община Програма “Култура”, Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ, със съдействието на фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА