Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 15:36 1 154 0

Съвременно изкуство излиза "на разходка" в града

  • sofia contemporary-
  • фестивал-
  • изкуство-
  • инсталация
Съвременно изкуство излиза "на разходка" в града - 1
Видео инсталацията "Последният бунт"

Между 19 и 21 октомври фестивалът за съвременно изкуство SOFIA CONTEMPORARY ще представи любопитни и провокиращи произведения на български и чуждестранни артисти, разположени в различни градски пространства - пред Национална библиотека «Св.Св. Кирил и Методий“, пред Народен театър „Иван Вазов”, във FABRICA 126, във VIVACOM Art Hall.

Видео експозицията „Сегашно продължително” ще може да се види на 19 октомври по време на официалното откриване на SOFIA CONTEMPORARY в 19:46 ч. във FABRICA 126 до метростанция "Мария Луиза". Тя включва забележителни произведения от Турция, Германия, Швеция, Южна Африка, България, Полша, Китай, Израел, Чехия, Испания, Русия и световноизвестни имена като българина Недко Солаков, Артур Жмийевски, Сигалит Ландау.

Един от акцентите в изложбата е видеото на Недко Солаков „Безмълвни (но толкова цветущи, колкото само българският език може да позволи) псувни” (2009), което представя национален и много български коментар за взаимоотношенията на гражданина с властта. Авторът се разхожда из София, спира пред знакови сгради и изразява отношението си към властовите институции.

По време на откриването на 19 октомври ще може да се наблюдава и произведението на Кирил Кузманов „Издишай II”. Авторът е един от най-интересните съвременни български артисти, който има зад гърба си различни награди и множество изложби. Един от проектите му го отвежда на 11-месечно пътуване в Азия. Той изминава по суша 50 000 км, като преминава през Турция, Киргизстан, Казахстан, Русия, Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир. Докато е в Пекин, пуска писмо в пощенската кутия на световноизвестния художник и дисидент Ай Вейвей. В писмото го моли за среща и само два дни по-късно Ай  Вейвей го кани на чай.

„Издишай II” приканва посетителите да се впуснат в едно субективно преживяване на изкуството, в истинско общуване с произведението. Авторът се заиграва с идеята за отношението между човека и пространството и реализира това взаимодействие чрез предизвикан мощен въздушен поток. Проектът на Кирил Кузманов може да се посети също във FABRICA 126 до 11 ноември.

Пак на 19 октомври в градинката пред Народната библиотека творбата Park View на Лъчезар Бояджиев ще обозначи крайните „дестинации” на погледа и въображението върху пейки. Например, когато вървим по ул. Раковски в София към Патриарха, ние същевременно се движим в посока, която, ако се продължи мислено в права линия по картата (или GoogleEarth), ще ни отведе до Париж, Мумбай или Буенос Айрес. Сядайки на пейките, във въображението си с помощта на Бояджиев ще можем да се пренесем в пространството.

Не е за изпускане и мащабната видео инсталация на руската група AES+F „Последният бунт”, която се открива на 20 октомври в 18.27 часа във VIVACOM Art Hall. Творбата е изградена от три огромни екрана и представлява впечатляваща широкоформатна прожекция с ширина 12 метра. Може да се гледа до 7 ноември.

На 21 октомври в 21.30 часа пък пред Народен театър „Иван Вазов” ще се състои  аудио-визулният пърформанс „Културен ремонт 2012” на анонимната група Пистамашина, чиято музика винаги кара нещата да изглеждат различно, независимо къде и кога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА