Last news in Fakti

27 Октомври, 2012 23:25 1 453 0

Стотици посрещнаха чудотворната икона на Богородица

  • храм-паметник "св. александър невски"-
  • чудотворна икона-
  • "достойно есть"
Стотици посрещнаха чудотворната икона на Богородица - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици миряни от цялата страна се стекоха пред храм-паметник „Св. Александър Невски“, за да посрещнат копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть".

Уникалният дар е свързан с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" и 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с 98-ия рожден ден на българския патриарх и софийски митрополит Максим.

С литийно шествие иконата беше внесена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и ще остане завинаги в храма. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи празничен молебен, след което започна вечерня. Духовници от цялата страна се бяха събрали, за да посрещнат този безценен дар за българския народ.

Около храма имаше засилени мерки за сигурност. Това е третото официално копие на иконата, направено в Света гора. Първото е изработено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът (свещеният сандък) за иконата е изработен от художника дърворезбар Ивайло Елшишки от София.

Иконата ще бъде с нас вовеки веков, за да удовлетвори просбите на всички, които прибягват към нейното благодатно застъпничество и ходатайство пред Бога, заяви пловдивският митрополит Николай. "Ние знаем, че света Богородица е кърмителка на гладните, утеха на наскърбените, изцеление на болните. Тя е спасение за всички нас", допълни той.

Българите най-вече се надяват иконата да им донесе здраве, щастие и чудеса. Мир, поминък и деца. Повече вяра, надежда и промяна към добро. Това споделяха хората, дошли да посрещнат чудотворната икона на Божията Майка. 

В неделя ще бъде отслужена съборна света литургия от архиереи на Българската православна църква, представители на поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е една от най-известните забележителности на София и неин символ. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник. Посветен е на св. Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската война.
Първият камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г. Строителството е завършено през 1912 г., но поради избухването на няколко поредни войни освещаването не става на предвидената дата (02.08.1912 г.), когато трябва да се чества 25-годишният юбилей от възцаряването на княз Фердинанд. Тържественият звън на най-голямата храмова камбана оглася София за първи път през 1913 г. (след победата на българските воини при Одрин), а официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г.
Днес в "Св. Александър Невски" има над 400 образци на християнското изкуство. Изографисан е с фрески, изобразяващи Светата Троица, сцени от Стария и Новия Завет, пророци, български и руски светци. Иконостасите, големият и малкият архиерейски трон, царският трон, амвонът и цялата подова настилка са изработени от оникси и мрамори от цял свят. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА