Last news in Fakti

6 Декември, 2012 11:50 1 419 0

Мая Бежанска партнира на Анжела Маджарова в "Приказки за арфа"

  • приказки-
  • арфа

Два концерта под името „Приказки за арфа” ще се състоят на 16 декември (неделя) от 11.00 и 12.30 часа в Камерна зала на Концертен комплекс „България”. Красивият инструмент ще се превърне в главен герой на истории, изтъкани от нежност, любов и радост.

Арфата е първият струнен инструмент, представен в програмата „Фортисимо Фамилия”. Анжела Маджарова ще влезе в ролята на съвременна кралица на арфата, за да запознае децата и техните родители с богатството и контрастите на този инструмент, който въпреки че е смятан за един от най-нежните, би могъл също толкова убедително да звучи дори страшно (в програмата влиза откъсът от „Легендата за Орфей и Евридика”, в който Орфей слиза в подземното царство и се среща с Цербер).

„Поначало арфата се е смятала за божествен инструмент, за мост между земята и небесата, ето защо е привличала вниманието на дворцовите кръгове. Цар Давид например е свирил на арфа. Арфата е имала специално място в замъците. Самата Мария Антоанета е притежавала няколко арфи в своята колекция”, коментира талантливата солистка.

Анжела свири от ранна детска възраст във Филхармония „Пионер”, където е работила с едни от най-големите музиканти на ХХ век – Ленард Бърнстейн, Джанлуиджи Джелмети, Ицхак Пърлман и други. В програмата на „Приказки за арфа” влизат редица произведения, демонстриращи пълния диапазон от емоции, които може да предаде арфата.

Веселата пиеса „Канари”, написана за келтска арфа, която и до днес се смята за национален ирландски символ и има своето място в герба на страната, е едно от най-атрактивните произведения, които Анжела ще изпълни. Коледни песни, любими на малки и вече пораснали деца, ще зазвучат, за да припомнят магията на празника.

„Сценична половинка“ на Анжела Маджарова ще бъде комедийната актриса Мая Бежанска. Главната героиня от актуалния сериал „Домашен арест” впечатлява с рядък талант, с неизчерпаем запас от забавни истории и иронично-смешни коментари за всеки конкретен случай.

В „Приказки за арфа” на сцената ще се качи и дете-музикант - флейтистката Рада Йосифова от Музикалното училище ще партнира на Анжела Маджарова в изпълнението на „Прелюд” от Асен Карастоянов.

„Нека вашето дете има достъп до изкуство: така ще развие много повече своята интелигентност и винаги ще бъде с едни гърди напред, „другият” начин на мислене ще му помага. По време на „Приказки за арфа” то ще прекара добре и ще се срещне с инструмент, който не се вижда често. Ще пеем, свирим и танцуваме заедно” – с тези думи Анжела Маджарова кани родителите да споделят със своите малчугани един приказен час, изпълнен с класическа музика.

Оркестърът на Софийска филхармония ще бъде дирижиран от Павел Златаров.

Цената на билетите е 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА