ФАКТИ.БГ

Патриотите настояват за приоритетно финансиране на българското кино

За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на определени критерии, смятат от ВМРО

Публикувана: 23 Януари, 2021 07:44
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 912
Патриотите настояват за приоритетно финансиране на българското кино
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Това са част от предложенията на народния представител от ВМРО Мария Цветкова - и зам.-председател на Комисията по култура и медии в НС, изработени заедно със секретаря на ПГ „Обединени патриоти“ и депутат от НФСБ Христиан Митев, предадени от Епицентър.

Промените са внесени между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия.

След проведени две срещи с депутати от ВМРО, сред които и зам.-председателят на Организацията доц. Милен Михов, инициирани от българския представител и член на делегацията на ВМРО в Европейския парламент Андрей Слабаков, с Милко Лазаров - председател на Съюза на българските филмови дейци, Екатерина Чурилова - юрист на Съюза, и режисьора проф. д-р Михаил Мелтев, бяха изложени редица проблеми пред бранша, които Патриотите в парламента приеха като свой дълг да разрешат. Удобен момент беше отворената тема с внесените от Министерски съвет редакции в ЗФИ.

Мария Цветкова пое инициативата и заедно с Христиан Митев приеха предложените от Съюза на българските филмови дейци идеи за промени, които да дадат фокус при държавното финансиране на българските филмови проекти.

Като например предлаганата в чл. 26, ал. 6 разпоредба, която предоставя гаранции, че финансирането на българското филмопроизводство ще има приоритет. С промяната Патриотите настояват средствата за възстановяване на разходи за производство на аудио-визуални произведения, от които ще могат да се възползват и чужди продукции, да бъдат отпускани само, ако е осигурена субсидия за производство на български филми поне в минималния размер, предвиден в ЗФИ – чл.17, ал.4, т.1 (§. 12 от законопроекта).

По отношение на държавната помощ, предоставяна по схемата за възстановяване на част от разходите за филми, произведени на територията на България, включително и чужди, следва да се прилагат същите културни критерии за оценка на кандидатстващите проекти като тези, които се изискват за производството на филми с държавни средства.

С внесените промени в Допълнителната разпоредба Патриотите включват в дефиницията съответно на средностатистически бюджет на игрален, документален и анимационен филм и разходите за неговия показ, разпространение и фестивално участие. В момента те са изключени от дефинициите, въпреки че в предложения текст, приет на първо четене, се предвижда средствата за държавно подпомагане за показ, разпространение и фестивали да са включени като част (15 на сто) от субсидията за филмопроизводство. Тя се определя на базата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация.

Ето и останалата част от мотивите на внесените изменения в Закона за филмовата индустрия:

Функциите на Националния съвет за кино следва да бъдат запазени и след изменението на закона, тъй като създават гаранции за упражняване на граждански контрол в процеса на вземане на решения от администрацията, свързани с определяне на политиката в сферата подпомагането и развитието на филмовата индустрия. Предложението за въвеждане на нови правомощия на изпълнителния директор на ИА „НФЦ“ отнема функциите на Националния съвет за кино, с което се обезсмисля съществуването на такъв орган.

Предложението цели запазване на досегашната законодателна уредба при извършване на финансова оценка на кандидатстващите за държавна подкрепа проекти.

Функциите на НСК по сега действащия закон следва да се запазят, тъй като са гаранция за упражняване на граждански контрол върху дейността на администрацията.

Относно състава на комисията по чл. 10, ал. 1 считаме, че е недопустимо в закона да не се съдържа никаква регламентация относно състава и начина на формиране на националните художествени комисии. По тази причина предлагаме в закона да бъдат въведени поне минимални изисквания - гарантиращи, че в комисиите ще бъдат включени представители на основните участници в художествено-творческия процес по създаването на филми.

В предложената промяна на чл. 13 на ИА „НФЦ“ са предоставени твърде общи правомощия за извършване на финансовата оценка на проектите. Липсват ясни правила как точно ще се извърши и организира финансовата оценка. Считаме, че не следва принципни положения да се регламентират в подзаконов акт, тъй като това създава предпоставки за превратно упражняване на правомощия и занижава възможностите за ефективен контрол върху администрацията, която на практика сама ще създаде правилата за своята работа, тъй като Правилникът за прилагане на закона се изготвя и приема от изпълнителната власт. По тази причина настояваме да се запази сега действащата законодателна регламентация по отношение на финансовата оценка на кандидатстващите за държавна помощ проекти – чрез финансова комисия, определена по прозрачен начин и действаща по ясни правила.

В предложения законопроект са отпаднали голяма част от изискванията към състава на националните художествени комисии, което създава несигурност как точно ще бъдат определяни членовете на тези комисии. Считаме, че значителен пропуск в закона е липсата на конкретна регламентация относно начина на формиране на комисиите по чл. 8, ал. 1, т. 2, както и липсата на законови изисквания за професионална квалификация и опит на техните членове. Предлагаме в закона поне да бъде предвидено тази материя да бъде уредена в Правилника за прилагане на закона.

Считаме, че липсата на регламентация на изисквания към организациите в областта на филмовата индустрия, които се вписване в регистъра по чл. 19 е пропуск на законопроекта. Въвеждането просто на регистрационен режим – без никакви критерии (като например изискване за активна дейност на организацията за период от поне 5 години; изисквания за определен минимален членски състав; за реален опит на членовете на организацията в сферата на филмовата индустрия – като автори и продуценти и др.) създава предпоставки в регистъра да бъдат вписани неограничен брой НПО, между които, по напълно неясни правила, Изпълнителният директор на НФЦ ще избере 12 членове на НСК. По тази причина смятаме, че е изключително важно в закона поне да бъде предвидено такава регламентация да се въведе с Правилника за прилагане. В правилника трябва да се предвиди също така и механизъм за заличаване от регистъра на организация ако тя не отговаря на критериите за представителност.

Отлагането на влизането в сила на закона ще осигури достатъчно време за изработването на правилника за неговото прилагане, без който законът не би могъл на практика да бъде приведен в действие поради значителните промени спрямо досегашната уредба.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Големите
1 Отговор
кинаджии били настоявали ? Я , марш завинаги!

Оценка:
-2 +11

Ивчо
2 Отговор
Свърши се с патриоти, торбички била, Воля, атака и тем подобни природни недоразумения който помагаха на диктатурата на герб.

Оценка:
-2 +12

324
3 Отговор
То пък едни филми, режисьори и артисти! Като гледам и сценариите и артистите толкова са изкуствени, че не се гледат.

Оценка:
-2 +13

Петьо Петров
4 Отговор
Всичко е точно,не се различава от ромска сватба,сега само се обещава,но не се дава,да му мислят тези,които ще дават. След нас и потоп!

Оценка:
-2 +6

БАЙ Х@Й‼
5 Отговор
Спряха "Ну погоди" защото вълкът пушел и с това давал лош пример на децата! Но филмите с наркотици, насилие и секс не са лош пример!

Оценка:
-3 +8

да де
6 Отговор
Така де и в знак на признателност след като има картина с божеството ни да направят филм със заглавие от филията с мас до престола.

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +6

Петьо Петров
7 Отговор

До коментар #6 от "да де":


"От маста до хайвера"

Коментиран от #8, #11


Оценка:
-0 +3

БАЙ Х@Й‼
8 Отговор

До коментар #7 от "Петьо Петров":


Или "Човек от народа" - 2 !

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +2

Петьо Петров
9 Отговор

До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":


Това ще бъде за човека с каскета:)

Оценка:
-0 +1

Аз40🏴‍☠️
10 Отговор
Какви глупости! Да почистят страната от боклука, да построят канализация. Има сериозни първобитни нужди първо. Почва се от нулата, не фъркане по облаци.

Оценка:
-0 +7

да де
11 Отговор

До коментар #7 от "Петьо Петров":


Тъй да бъде в едно съм сигурен ибрикчии винаги ще се намерят.

Оценка:
-0 +4

щом патриотите настояват
12 Отговор
главния сценарист била войвода какви ли филми ще се правят. Дано до тогава да отворят заведенията че да не седя пред телевизора.

Оценка:
-1 +3

гошо
13 Отговор
Тези некадърници не трябва да бъдат окуражавани да лежат и да получават пари. Яйцето което снасят се нарича запъртък. По-добре да си гледаме американските тъпотии.

Оценка:
-0 +1

Гост6
14 Отговор
В България, НЯМА кино-индустрия,но има една клика около която се точат милиони! Българското кино БЕШЕ, сега го няма!Това, което наблюдаваме в момента като кино е пълен ФАЛШ, даже трвбва да се ЗАБРАНИ, защото НЯМА никаква стойност!!!

Оценка:
-0 +4

В ЕВ РЕЙСКИЯ
15 Отговор
СВЯТ, НЯМА ДЪРЖАВНИ ФИЛМИ, НИТО ДЪРЖАВНА КУЛТУРА, САМО ЗРЕЛИЩА ДА ПЪЛНЯТ ПРАСЕ-КАСИЧКАТА :)
А И БОЯНА Я ПРОДАДОХТЕ НА ЕВ РЕЙТЕ.
ТА КВО БЪЛНУВАТЕ? :)
ИЛИ МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ДОБРИЧКИ, КАТО ВИДЯХТЕ СЕКИРАТА И ДРЪВНИКА? :)

Оценка:
-0 +1

КАПИТАН СМЪРТ
16 Отговор
И МЪЖКО И ЖЕНСКО И МАЛО И СТАРО, ЩЕ ЛЕГНЕ НА ДРЪВНИКА.

Оценка:
-0 +0

ПАНДОРУМА
17 Отговор
ТРЕБВА И ! ЩЕ СВЪРШИ, ИЗЧАДИЯ.

Оценка:
-0 +0

КАСАБИАН
18 Отговор
ТОЙ ВЛАДКО ДРАКУНА И ЖЕНСКИТЕ ПАНДОРУМКИ, С КОЛА ГИ.... :)
НЕ СИ ПРАВЕТЕ АЛЮЗИИ :)

Оценка:
-0 +0

кинаджия
19 Отговор
милиционерите и от кино ли вече започнаха да разбират
всички филми ще се снимат от екип на оп патриоти с режисьор жъздухар балевски

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5