Last news in Fakti

26 Април, 2021 09:37 2 960 6

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

  • награди-
  • оскар-
  • земя на номади-
  • филмова академия-
  • филм-
  • кино

Най-добър филм за изминалата година е "Земя на номади"

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

"Земя на номади" грабна "Оскар" за най-добър филм тази година. Франсис Макдорманд грабна наградата "Оскар" за най-добра актриса за "Земя на номади", а Сър Антъни Хопкинс взе статуетката за най-добър актьор за филма "Бащата".

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Първата статуетка за вечерта отиде при Емералд Фенел. Британката спечели "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за филма "Момиче с потенциал", който получи общо 5 номинации.

Филмът проследява как Каси замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата ѝ приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това, предава Nova.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

"Всичко, коeто мога да кажа е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него напълно своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза тя.

Наградата за адаптиран сценарий отиде при Кристофър Хемптън и Флориан Зелър за сценария на „Бащата”.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Томас Винтерберг заслужи наградата за "Най-добър чуждоезичен филм" за "Още по едно". Винтерберг изнесе кратко и емоционално слово. Той посвети наградата на дъщеря си Ида, загинала при автомобилна катастрофа четири дни след началото на снимките.

"Това е повече от всичко, което бих могъл да си представя", заяви Винтерберг от сцената на гара "Юниън стейшън" в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

"Инцидент на магистралата отне живота на дъщеря ми", каза той през сълзи. "В крайна сметка направихме този филм за нея, като неин паметник", добави датчанинът.

По-голяма част от продукцията, в която се проследява живота на група учители, които се договарят всеки ден да пият по малко алкохол с надеждата да подобрят живота си, е заснета в бившето училище на Ида, в класната ѝ стая.

Призът на американската филмова академия за най-добър актьор в поддържаща роля отива при Даниел Калуя за "Юда и черният месия". Там Калуя се превъплъщава в образа на Фред Хамптън - лидера на "Черните пантери" в Чикаго, а колегата му Лакийт Станфийлд играе внедрен в организацията информатор на ФБР.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Две статуетки получи екипът на „Ма Рейни: Майката на блуса”. Първата бе за „Най-добри костюми”, а втората за "Най-добър грим и прически".

Клоуи Джао получи наградата за "Най-добър режисьор". Родената в Китай Джао стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила "Оскар" за най-добра режисура, предаде Ройтерс.

Това е първи "Оскар" за 39-годишната Джао, която печели приза за лентата си "Земя на номади". В него се разказва за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един в друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!", каза тя.

В категорията за най-добър режисьор за пръв път бяха номинирани две жени. Другата претендентка бе Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

Лентата „Без звуци в живота” спечели наградата за „Най-добър звук”.

„Двама далечни непознати” се пребори за наградата за „Най-добър късометражен игрален филм”. "Най-добър късометражен анимационен филм" спечели "Ако нещо се случи, обичам те!"

"За душата" получи наградата за "Най-добър анимационен филм".

За "Най-добър късометражен документален филм" бе обявен "Колет".

А за най-добър "Пълнометражен документален филм" - "Моят учител октоподът".

Наградата за визуални ефекти отиде при "Тенет" на Кристофър Нолан.

Мария Бакалова не успя да спечели Оскара за поддържаща роля. Статуетката спечели Юн Йо-Джонг за "Минари". Тя е първата корейка, номинирана за актьорска награда от американската филмова академия.

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Американският актьор Брад Пит приветства Мария Бакалова сред големите звезди в Холивуд през изминалата вечер. "Аз ще бъда голяма звезда един ден", гласеше цитат от Мерилин Монро, който Бакалова обяви за свой любим, на което Пит отвърна с "Мария, добре дошла!".

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Юн заяви в речта си, че "Оскарите" за нея са предаване по телевизията и че не може да повярва, че сега стои на сцената със статуетката в ръка.

"Най-добра кинематография" спечели "Манк".

Композиторите Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист спечелиха награда "Оскар" за оригинална музика за филма "За душата".

H.E.R. спечели наградата "Оскар" за най-добра песен от филм с "Fight for You" от "Юда и черният месия".

Големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTRR

    5 0 Отговор
    "Земя на номади" мисля да го изгледам тия дни.
  • 2 Ироничен

    6 0 Отговор
    "Земя на номади" грабна "Оскар" за най-добър филм тази година. Франсис Макдорманд грабна наградата "Оскар" за ..."

    Голям грабеж е било....
  • 3 Иван Грозни

    9 1 Отговор
    Ако нашето маце мине по същите стъпки на Мерлин може и да стане звезда. Още по-сигурно е, ако Брат Пит мине през нея.
  • 4 1618

    8 2 Отговор
    Защо не дадем статуетка Оскар на Борисов за най- големи лъжи, манипулации, кражби!Той много обича да се снима, било с бабички , или пред някой ВУЗ, в джибката, която скоро ще му бъде отнета!
  • 5 кинокритик

    6 0 Отговор
    Кaзвaх ли ви aз, чe тoя прocтaшки филм нямa нaчин дa взeмe Ocкaр. И вcичкo дo ceгa бe eднa дoбрe oбмиcлeнa рeклaмнa cтрaтeгия oт cтрaнa нa Кoeн. A нaшeтo пaтe бeшe мюрeтo. Мнoгo бързo cи пoвярвaхтe нeщo. Прaв бeшe Дoбчeв. Aмa кoй дa cлушa. Вce пaк oтнece зaeднo cъc Джулиани мaлинкитe. Кaктo ви кaзaх. Ceгa мoжe и AВН нaгрaдитe дa взeмe и рeзилa щe e пълeн Кoлкoтo дo aктьoрcкитe и кaчecтвa. Ми aз нe виждaм тaкивa!Гa ви пee рaдиoтo пa гo пocлушaйтe нeкoй път...чe дa нe cтaвaтe зa рeзил!!! Тaкa дe
  • 6 Прави впечатление,

    5 0 Отговор
    че при спечелилите филми, създателите са заложили на идеи, а не на първични страсти и евтин политически шантаж.