4 Май, 2021 12:15 3 157 5

Антисистемните класици в галерия „Средец“

  • изложба-
  • галрия средец-
  • министерство на културата-
  • антисистемни класици-
  • художници-
  • антисистемната нормалност

Изложбата е открита от 19 април, в галерията на Министерство на културата „Средец“

Антисистемните класици в галерия „Средец“ - 1
Николай Николов - "Нов свят"

Изложбата „Антисистемната нормалност“, събрала картини и скулптури на творци, поставени в изолация от комунистическия режим през 70-те и 80-те години на миналия век, беше открита на 19 април, в галерията на Министерство на културата „Средец“

Целта на експозицията е да разграничи първата вълна рушители на социалистическия реализъм, поколението на Априлския пленум от 1956 г. – толерирано и подкрепяно от режима; от една втора вълна, родена през преломната 1968 г., която дълго време е оставала изолирана и без достъп до изложбените зали. И да се фокусира върху тази втора вълна, загубеното поколение на Пражката пролет, което в продължение на 21 години ще чака революцията, започната от Дубчек да завърши. Полученият резултат е впечатляващ, защото са събрани автори, които вече сме приели да мислим като класици, както и нови и напълно неизвестни имена. Чудаци, мечтатели или мизантропи, те са отказали (някои до време) да станат част от системата и са създали една алтернативна, скрита култура на антисистемната нормалност, чийто бисери днес започват бавно да излизат на светло и тепърва ще привличат интереса на изкуствоведи, колекционери и любители на изкуството.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Славка Денева - "Интериор"

Централното място в изложбената зала е отредено на платното „Интериор“ на Славка Денева, дъщерята на големия майстор Борис Денев, която не успява да завърши Художествената академия, тъй като дипломната ѝ работа е отхвърлена заради противоречие с принципите на соцреализма. Непосредствено до нея могат да се видят и няколко картини на Николай Майсторов („Пътят“, „Апокалипсис“ и „Портрет на млад художник“), илюстрирал самиздатското списание „Мост“ през 1989 г. А също и „Композиция“ на Генко Генков, вкаран заради критиките си срещу Народната власт в затвора в Белене, а впоследствие и в лудница.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Николай Майсторов - "Апокалипсис"

Освен това посетителите на изложбата ще могат да видят и изящна графика на самоубилия се Маргарит Цанев – Марго, изключен от Художествената академия заради отказ да подстриже брадата, която пуснал в знак на траур след смъртта на своята майка. Ще могат да се докоснат и до никога непоказваното платно „Нов свят“ на Николай Николов-Зиков, изхвърлен от участия в изложби след серия провокации в края на 70-те години, сред които картина-алегория на социализма, с мъже затворени в ковчези и червени знамена. А също и до два сюрреалистични пейзажа на Иван Петков – Турката, скандализирал творческата интелигенция с диптих с два портрета – на автора, на фона на черкви и кръстове; и на Ленин, на фона на бесило. Единствената представена скулптура в изложбата пък е глава-автопортрет на Галин Малакчиев, направил скандал като добавил "щръкнал член" на петметровия паметник на Строителя на социализма във фоайето на Народната библиотека.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Иван Кирков - "Морски пейзаж"

Може би най-интересните имена, представени в галерията обаче са тези на Атанас Згалевски, ученик и приятел на Христо Явашев и на Евгения Воденичарова („Лозе край морето“, „Дете“), напълно неизвестни майстори на четката, открити от изкуствоведите буквално през последната ковид-година.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Евгения Воденичарова - "Дете"

В изложбата, чрез автори, които работят в доста голям времеви диапазон като Иван Ненов, Тодорка Бурова, Васил Иванов и Маргарита Милиджийска умишлено е маркирана и паметта за Дружеството на Новите художници, като историческа и пластическа линия в българското изкуство отпреди фаталната 1944 г., чийто естествен приемник и продължител е именно поколението на непримиримите от 70-те и 80-те години.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Атанас Згалевски - "Композиция"

Освен тях, в галерия „Средец“ ще могат да се видят непознати платна и на Лика Янко, Димитър Казаков – Нерон, Иван Кирков, Иван Георгиев – Рембранда, Димитър Арнаудов, Иванка Сокерова, Любен Диманов, Никола Даскалов и Николай Ников – Ничето, всичките заедно образуващи антисистемния канон на българската живопис от епохата на реалния социализъм.

Куратор на събитието е художникът Людмил Веселинов. Експозицията ще остане в галерията до 7 май 2021 г.

Антисистемните класици в галерия „Средец“
Иван Ненов - "Тоалет"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАЛЕНДАРЪТ

    5 0 Отговор
    4-ти май,
    1872-ра година.

    Завършва първото общо събрание на БРЦК, на което инициатор е Васил Левски.

    Печатът и устава на БРЦК са изработени от Данаил Попов –
    „първата ръка“ на Апостола и най-доверен човек на Левски.
  • 2 цербер

    4 4 Отговор
    Освен първите две картини,останалите са цапаници. Децата от детските градини рисуват по-хубаво.
  • 3 Точка Омега

    4 3 Отговор
    Педофили и сатанисти - 99% от "творците"
  • 4 Ироничен

    1 0 Отговор
    Всяко време въвежда нови класици - революционери.
  • 5 Много е важно

    3 1 Отговор
    да натякнат как по времето на соца талантливи художници са оставали незабелязани. На ошашавеното население с всички средства трябва да се натяква в какви лоши времена е живяло преди, и колко прекрасно е сега. Интересно и защо така наречените класици не се продават на големите аукциони? Много бих се замислила преди да я посетя, средата е претоварена с тъмни краски и шизофренни образи.