Last news in Fakti

25 Януари, 2013 07:30 1 037 0

Българското национално радио стана на 78 години

Днес Българското национално радио /БНР/ навършва 78 години. Указът на цар Борис ІІІ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост, е подписан на същата дата през 1935 г. Министерският съвет в Царство България издава наредба, с която радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Регионалните радиостанции в градовете София, Варна и Стара Загора оформят държавното радио на България. За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров (Сирак Скитник). Създава се радиопрограмна служба. Започват новите тенденции в програмното развитие на българското радио.

Програмата се разширява по обем и обхват, обогатява съдържанието. Музиката запазва своя доминиращ дял (80-85 %) участие в програмата. Реализацията е в три насоки - сказки с научно-популярен характер, музика и новини. Създават се първите музикални радиосъстави. Композиторът Димитър Ненов, който е музикалният уредник на Радио София, създава дискотеката на Радио София, чийто продължител днес е фонотеката на БНР.  Първи уредник на дискотеката на грамофонните плочи на Радио София е големият музикант Любомир Романски.

 

БНР ДНЕС

С последователната си политика на реформи и промени, с активната си и обективна позиция по горещите теми на деня, с лидерските си позиции в динамичната медийна среда, Българското национално радио категорично и убедително затвърди успеха на обществените формати. То наложи еталони на професионална журналистика с ярко индивидуално присъствие, като продължи да увеличава доверието към себе си и стана институцията с най-високо обществено доверие, според изследва-нето на НЦИОМ .

Медията получи още едно важно професионално признание – високата оценка на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Една трета от постиженията на Съюза през изтеклата година в областта на мениджмънта, програмната политика, техниката и технологиите, беше с адрес БНР.

„Опитът на Националното радио в развитието на обществените медийни модели бе препоръчан за изучаване от експертите и за включване в обучителните програми. EBU пожела кадри на БНР да преминат на временна работа в организацията, за да придобият допълнителен опит от европейските практики. Това е и заявка за бъдеща работа на някои от тях в организацията“, със задоволство отбелязва генералният директор на БНР Валери Тодоров.

„Особено високо беше оценено представянето на новите ни програмни линии, на Интернет радиото „Бинар”, което е пробив в новите медийни платформи у нас. То е сред водещите постижения в Европа на кръстопътя на цифровите и линейните технологии, в граничните линии между радиото, телевизията и интернет технологиите, между традиционните и социалните медии“.

Валери Тодоров подчерта, че въпреки рязко съкратената бюджетна субсидия, БНР успя да запази и изпълни заложените приоритети. „Запазена е финансовата стабилност, чрез активната мениджърска политика са запазени и увеличени доходите на журналистите, текучеството в БНР е в изключително ниски граници.

Планът за приходите не бе намален пропорционално със съкращаването на субсидията, но медията успя да изпълни и да преизпълни заложения план за приходите благодарение на преструктурирането на доходите си“.
БНР – медия и институция

Разнообразните извънстудийни форми, активното използване на потенциала на продуцентските центрове и обновените концертни зали в регионалните радиостанции, многобройните съвместни прояви с външни партньори, изключително активната концертна и издателска дейност, позволиха на медията да покаже по-ярко обществения си профил и функции. Многобройните изложби, концерти, фестивали, конкурси събраха широка публика и възстановиха представата за БНР като медия и институция, която създава и развива културен дивидент и то в различни области на обществения живот.


ЛИДЕР В ЕФИРА

Програма „Хоризонт” на БНР е медията с най-голяма аудитория в страната, най-слушаната програма от хора на различна възраст, с различни нагласи. Средната месечна аудитория е 1,4 млн., което е 22% от населението над 15 години. „Хоризонт” е информационният лидер в националния ефир, с репутацията на най-достоверното и най-оперативно българско радио. Разширяването на информационните магазини, разработването на нови музикални предавания и линии позволиха да се разшири профилът на активните слушатели.

Силата на „Хоризонт” се чувства особено при извънредни събития и обстоятелства, като например земетресението у нас, взривовете в складовете край Петолъчката, атентата на летище Бургас. Особено популярни са интегрираните предавания с регионалните радиостанции (РРС), като например предаването „Хоризонт+7” в понеделник, сутрешното предаване „По първи петли” – с най-активните фен клубове в страната. Увеличена е аудиторията на програмата и в интернет.

Новата сутрешна информационно-публицистична линия „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” бързо успя да се наложи и вече се радва на постоянна и активна аудитория. „Христо Ботев” – единствената програма за култура в националния ефир, организира творчески конкурси за млади таланти, сред които се откроява детският поетичен конкурс „Искри”. Добре възприета от публиката е персонификацията на музикалните предавания като нов начин на разпознаване на музикалните линии. Редица интересни концерти у нас и чужбина бяха пряко предавани в ефира на програмата.

След като премина на излъчване основно в Интернет, Радио България разработи нови програмни модули и рубрики в отделните страници на 11 езика (включително арабски). В интернет сайта на БНР все по-голямо място заемат видеосюжетите, визуалната информация. Увеличен е обемът на писмата и информацията от чужбина. Оказа се, че аудиторията в интернет от чужбина е по-активна, с по-голяма ангажираност, с по-висока взискателност.

Радио Благоевград убедително държи позицията си на абсолютен регионален медиен лидер с аудитория около 40%, два пъти по-голяма от аудиторията на програма „Хоризонт” в региона.

2013 е годината, в която медията отбелязва своя 40-годишен юбилей. По този повод Радио Благоевград планира множество прояви – изнесени студиа в общините от Югозапада, изложби, концерти, конкурси. Острото журналистическо перо, професионализмът на работещите в Радио Благоевград, обществените акции и културните събития защитават обществения характер на медията с най-висок процент слушателска аудитория в Югозападна България.

На първа позиция в регионалния радиоефир, в пряка конкуренция с програма „Хоризонт”, е и Радио Варна. Двете регионални радиостанции са най-активни в извънстудийните си прояви с много концерти, изложби, конкурси за млади таланти. Само през тази година Радио Варна е била домакин в салоните си на над 260 културни и обществени прояви! На челни позиции в рейтингите на доверие и по обхват на аудиторията вече са Радио Шумен и Радио Стара Загора.

Радио Пловдив продължава да привлича аудитория и вече е в тройката най-популярни радиостанции в региона. Радио Видин с лекота премина от 12 на 18-часова програма, като бе подобрено приемането в района на Белоградчик и в близост до сръбската граница. Най-новата  регионална програма на БНР - Радио Бургас вече зае стабилна ниша в регионалния ефир. Остър проблем обаче е честотата в града, която трудно се приема в центъра и дори в самата радиостанция.

„Концертите на музикалните състави на БНР преминават вече при препълнени зали в София и регионите. Всички наши музикални формации се ръководят от известни композитори и музиканти, най-добрите диригенти в своята област. В открития през тази година Рекламно-информационен център на територията на БНР непрекъснато постъпват нови заявки за продажби на билети и продукция на наши партньори и съмишленици“, посочи Валери Тодоров.

БНР чрез договор със специализирана фирма вече успешно продава онлайн музика в над 200 платформи в цял свят. Само през юни – ноември 2012 г. са продадени над 3000 заглавия.

Навръх рождения ден на Българското национално радио, точно в 18.30ч. в Първо студио ще започне тържествената церемония по връчването на годишните  награди на БНР „Сирак Скитник“ за 2012-а година.

 

ЧРД БЛИЦ

Соня Касаветова, член на УС на БНР:
„Бъдете все така отговорни, независими и непримирими към всяка несправедливост в обществото ни!“

 

Станислав Буковалов, член на УС на БНР:
„Повярвахме, че ще победим трудностите и те ни направиха по-силни. Осъзнахме заедно,че те не плашат творческия ум. Вярвам,че той ще ни отличава винаги от всички останали“.

 

Пламен Костов, член на УС на БНР:
„Нека "Старата къща" да е стара само по години, а не по дух.“

 

Калин Катев, член на УС на БНР:
„Колеги, нека с всеки рожден ден, гордостта от вашите сполучливи изяви да ни съпътства постоянно! Да пазим името и авторитета на БНР! Работете професионално и с отговорност и не забравяйте, че сред уважаваните ни слушатели има и знаещи и можещи ! А,и веселбата след добре свършената работа е много по-сладка!“

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА