Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 12:13 1 180 0

Прочутият Юрий Башмет с юбилеен концерт в София

  • юрий башмет-
  • виолист-
  • концерт

Световноизвестният руски виолист и диригент Юрий Башмет пристига в София, за да отпразнува своята 60-годишнина с българските си приятели и колеги, съобщиха организаторите от Българското национално радио и Националния дворец на културата. Събитието ще се състои на 8 март в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

В концерта ще участват Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР под диригентството на маестро Емил Табаков. В чест на юбилея си Башмет ще изсвири мистичната композиция за виола, хор и оркестър "Стикс" от Гия Канчели, който също пристига за събитието. Произведението се изпълнява за първи път у нас и е написано специално за известния виолист.

Сред другите изненади в програмата са пиесата на Алфред Шнитке "Не/Сън" в лятна нощ, а също и Концерт за две флейти от Емил Табаков, който ще бъде изпълнен от талантливите руски флейтистки Мария Федотова и Виктория Корольова. Творбата ще направи своята премиера в София. Произведението е изпълнявано с различни солисти във Франция, Москва, Бразилия, Мексико и Турция.

Особен принос към целия концерт ще има и главният диригент на Смесения хор на БНР - Драгомир Йосифов, който е известен с талантливия си прочит на съвременни музикални текстове.

Концертът се осъществява със съдействието на Столична община. Официален медиен партньор на събитието е БНТ. Билетите вече са в продажба на касите на НДК и БНР (бул. Драган Цанков 4). Цените са от 20 до 80 лв.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА