Last news in Fakti

19 Юни, 2021 17:15 3 011 2

Продадоха копие на Мона Лиза за 2,9 млн. евро (СНИМКИ)

  • мона лиза-
  • картина-
  • търг-
  • продадена-
  • копие

В началото на 17-и век са направени няколко копия на прочутата картина на Да Винчи

Продадоха копие на Мона Лиза за 2,9 млн. евро (СНИМКИ) - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Копие на известната картина на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", представяно за автентично от собственика му Реймонд Хекинг през 60-те години на миналия век, беше продадено на интернет търг на "Кристис" от Париж за 2,9 милиона евро, съобщи АФП.

Предварителната оценка на картината беше 300 000 евро. Смята се, че тя е нарисувана от италиански последовател на Да Винчи в началото на 17-и век. В търга са наддавали 14 души. Купувачът е от чужбина.

Наддаването на интернет сайта на "Кристис" започна преди седмица. Без комисионите цената на картината е 2,4 милиона евро. Реймонд Хекинг купува картината от антиквариат в района на Ница през 50-те години на миналия век.

Той твърди, че тя е оригиналът и поставя под съмнение автентичността на творбата в Лувъра. След смъртта му през 1977 г. картината остава в семейството. "Мона Лиза" влиза в колекцията на Франсоа Първи малко след 1517 г.

В началото на 17-и век са направени няколко копия, включително и купеното от Хекинг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буци

    4 1 Отговор
    А грифоните за колко се продадоха ?
  • 2 Това не е копие

    5 0 Отговор
    "Копие" е, когато е 1:1. Ясно личи, че между двете картини има разлики, така че е по-скоро друга версия или преработка на "Мона Лиза".