9 Юли, 2021 11:13 3 298 0

Варненският драматичен театър скърби

  • почина-
  • скръб-
  • тъга-
  • театър-
  • варна-
  • драматичен театър стоян бъчваров

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" изгуби инж. Коста Костадинов

На 07.07.2021 г. почина инж. Коста Костадинов, дългогодишен технически директор на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и пръв технически директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Опелото се състои днес - 09.07.2021 г. от 10.00 часа в Параклиса на Централните гробища във Варна, съобщиха от пресслужбата на културната институция.

Роден в Балчик, завършил ВМЕИ със специалност Технология на машиностроенето и металите, инж. Коста Костадинов работи в Института по химическо машиностроене във Варна и на други места, но истинското си призвание намира в театъра. Той е заместник-директор по производствено-техническата дейност в ДТ "Стоян Бъчваров" (2000-2010) и в Театрално-музикален продуцентски център Варна (2010-2016).

Ерудицията, високият професионализъм и прецизността при изпълнение на технически сложни постановки бяха характерни черти за инж. Коста Костадинов. Той изведе Варненския драматичен театър в периода 2001-2016 г. на най-високото национално ниво, за което свидетелстват многобройните награди за майсторско техническо осъществяване, присъдени на театъра от Съюза на артистите в България.

Инж. Коста Костадинов има изключителни заслуги за техническата реализация на "Двубой“ от Иван Вазов, реж. Костадин Бандутов, "Учителят или Сянка върху дъската“ от Жан-Пиер Дюпан, реж. Станчо Станчев, "Мяра за мяра" от Шекспир, реж. Красимир Спасов, "Хамлет" от Шекспир, реж. Вили Цанков, "Рондо" от Артур Шницлер, реж. Пламен Марков, както и за постановките на Явор Гърдев: "Бастард“ по текстове на Шекспир, Дюренмат, Адсон де Мутие-ан-Дер, "Марат/Сад“ от Петер Вайс, "Крум“ от Ханох Левин“, "Пухеният“ от Мартин Макдона и "Калигула“ от Албер Камю. В първата българска постановка на "Фауст“ от Гьоте, реж. Лилия Абаджиева, инж. Коста Костадинов за пръв път използва лазерна техника в театрално представление.

Ще го запомним както с неоспоримия му принос за развитието на нашия театър, така и с организационния му талант. Той всяваше респект с умението си не само да открива решения на най-трудните проблеми, но и да намира съмишленици за осъществяването им в театъра и извън него. За инж. Коста Костадинов театърът беше творчество във всичко – от дребния технически детайл до разтърсващия актьорски монолог.

Това беше стилът на работа и живот на инж. Коста Костадинов.

С него той остава в паметта на театъра! И в нашата памет!

Почивай в мир, Коста!

От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна

ДТ "Стоян Бъчваров & Държавна опера Варна


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА