ФАКТИ.БГ

Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев

На ход е Столична община да определи алея по повод 30 години от смъртта на музиканта

Публикувана: 12 Юли, 2021 05:30
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2191
Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев
Снимка: Нели Воева
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Гражданската инициатива за именуване на алея в Борисовата градина на името на поета и музикант, идеолог и фронтмен на група "Нова генерация" Димитър Воев входира мотивираното си предложение и прилежащата подписка в Столичния общински съвет до неговия председател, г-н Елен Герджиков, с копия до кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на община "Средец", г-н Трайчо Трайков.

Предложението е подписано от 213 души, сред които представители на всички културни отрасли, университетски преподаватели, журналисти и общественици.


В мотивацията на инициативния комитет четем:

"Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност. Живял във време, в което „човек със анцунг грухти през града“, Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура – процес, започнал още в края на 80-те г., който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-ви век.

Текстовете на Д. Воев са актуални и днес. Те са наднационални и в същото време дълбоко свързани с травматичната идентичност на едно гранично поколение (колкото волно, толкова и болно). От историческа и социологическа перспектива се вижда, че сегашната нова генерация обитава сходна среда на проблематичност, среда, в която удобно се е настанил човекът-маса. За другия, този със собствен житейски проект, е рисковано да открие своя истински портрет. Воев слага точка: „по-добре да си отида,/за да бъде всичко в ред“."

Ето и цялото предложение:

През 2022 г. се навършват 30 години от смъртта на поета, музикант и авангарден творец Димитър Воев. По този повод инициативен комитет от граждани и общински съветници от Столичен общински съвет отправя предложение за именуване на алея в Борисовата градина в град София на името на Воев.

Долуподписаните членове на инициативния комитет от граждани смятаме, че личността на Димитър Воев е знакова за развитието на българската авангардна култура на Прехода и чрез именуване на алея в Борисовата градина ще спомогнем за съхраняване на културно-историческата памет за цяло едно поколение. Роден и израснал в сърцето на София, Димитър Воев не просто обича своя роден град, а е типичен представител на модерната градска култура. Затова наименуването няма да функционира само като градски указател. Ако ползваме метафориката на самия поет, на тази алея в София, може би както в края на 80-те години, ще разцъфнат нови цветя, ще се превърне в „улица „Нов живот“.

Димитър Воев (1965-1992) не се побира в административния стил на писане. Интелектуалното присъствие на Воев след смъртта му е присъствие на един добре познат „непознат“ поет, музикант, превърнал се в символ на софийската младеж – бунтарски настроена, насочила поглед към бъдещето, към демокрацията. Това е нова генерация „изгубено“ поколение на съпротивата срещу „живота в лъжа“. В пукнатините на тоталитарния режим, в неговата есен, покълват семената на ъндърграунд културата. „Цветята от края на 80-те“ (по едноименната песен на група „Ревю“), които, с известни топографски отклонения, разцъфват – образно казано – в „антисистемния“ четириъгълник между „Кристал“, „Синьото“, „Попа“ и „Кравай“. Именно в този периметър би билo най-подходящо обозначаването на територия на името на Воев. Официалното наименуване на алеята, водеща към Лятната сцена в Борисовата градина, ще припомня на минувачите с „любима безнадеждност“ нишките на онова вечно време – отминало и настъпващо, действително и измислено, но винаги повтарящо се, като текст от песен на Димитър Воев:

„Ние сме нова генерация

Завинаги

И въпросите са ни към цяла нация

Завинаги!“


Издателят и редактор на рок антологията и история „Цветя от края на 80-те“ („Парадокс“, 2014 г.) Доротея Монова синтезира приноса на Воевото поколение така: „Те сътвориха контракултурата, която категорично, с непорочния си екстаз, и до ден днешен измива лицето на българската култура, така и неродила своя Вацлав Хавел“. За разлика от другите тоталитарни държави от Централна и Източна Европа, където в края на 60-те ъндърграундът прониква и създава свои национални варианти, то същински български ъндърграунд модел има единствено в областта на музиката от 80-те в лицето на съвсем малко рок течения, сред които даркуейвът изпъква като едно от най-важните.

В личността на Димитър Воев се съсредоточава представата за цяло музикално направление, едновременно аполитично и антисистемно. За краткия си 27-годишен живот той се превръща в най-яркото явление в българската „тъмна вълна“, водеща началото си от групи като „Парадокс“ и „Кале“(обединяващ елемент в които е Воев). Като текстописец името на Димитър Воев се свързва също с групи като „Wozzeck и Чугра“, „Атлас“, „Контрол“. Безспорно най-запомнящата се формация, в чиито текстове се разкрива в пълна степен уникалността и дълбочината на Воевата поетика, е „Нова генерация“.

През 1991 г., Димитър Воев е инициатор на Еко рок фест „Спасете Русе“. „Нова генерация“ и още 20 рок групи от страната и чужбина, в знак на протест срещу обгазяването на града, блокират Дунав мост с 24-часов концерт.

Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност. Живял във време, в което „човек със анцунг грухти през града“, Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура – процес, започнал още в края на 80-те г., който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-ви век.

Текстовете на Д. Воев са актуални и днес. Те са наднационални и в същото време дълбоко свързани с травматичната идентичност на едно гранично поколение (колкото волно, толкова и болно). От историческа и социологическа перспектива се вижда, че сегашната нова генерация обитава сходна среда на проблематичност, среда, в която удобно се е настанил човекът-маса. За другия, този със собствен житейски проект, е рисковано да открие своя истински портрет. Воев слага точка: „по-добре да си отида,/за да бъде всичко в ред“.

На 5 септември 1992 г. Димитър Воев напуска завинаги тази „тъмна земя без светлини”, но присъства „отвъд смъртта“, в поетиката на отсъствието – на изгубените под повърхността на мейнстрийма символи на антикомформизма. Доказателство за нестихващия интерес към личността на Димитър Воев представляват някои научни и творчески действия през последните години. Посмъртно е издаден сборникът му с поетически и прозаически фрагменти „Поздравѝ от мен боговете“ (1995 г.). Творчеството му е засегнато в дисертационния труд на д-р Александра Александрова (СУ, ФСлФ, заместник-кмет на Район „Банкя“, член на инициативния комитет), в различни разработки на Бистра Величкова (СУ, ФЖМК) и на поета Петър Канев. Поезията и музиката му са интерпретирани по неповторим начин от актьора Иван Юруков в театрално-музикалния пърформанс „Част от колекция“. От години съществува и „Проект Димитър Воев“.

През 2012 г. се създава фондация „Димитър Воев –Нова генерация“. По инициатива на фондацията се организира тематичният фестивал „Улица „Нов живот“ и конференция в СУ „Св. Климент Охридски“, посветени на Воев. През 2019 г. режисьорът Борислав Колев създаде документалния филм „Рокендрол“, в който една от водещите фигури беше тази на Воев. През същата година издателство „Анубис“ включи в свой учебник по музика песента „Кукла“ – най-емблематичния хит на група „Атлас“ по текст на Воев.

Димитър Воев носи непростим за времето си грях – искреността: „по радиото и телевизията почти не ни пускат. Страхуват се от нашата искреност. Защото тя изгаря и те кара да се чувстваш неудобно. Когато не си чист. Казват, че нашите песни са мрачни, защото на тях им е мрачно в главите от затворения кръг на глупостта и суетата, в който се намират. Те ми приличат на малки човечета, които се страхуват от господарите си. Само че в случая господари няма и остава само страхът“.

Именно тази искреност и чистота на творческия гений мотивира членовете на инициативния комитет от граждани да вярваме, че името на Димитър Воев заслужава да живее и „отвъд смъртта“, за да служи като морален и творчески коректив на поколенията след него, за които поуките от отминалото време на тоталитаризма са все по-далечни и недостъпни.

Вярваме, че нашето предложение ще бъде прието.

Приложение: Списък на членовете на инициативния комитет, подписка с 213 бр. участници.


София, 09 юли 2021 г.

С уважение,

Доротея Монова


Председател на инициативния комитет от граждани


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
хахаха
1 Отговор
Този го чувам за първи път. Тогава имаше някакъв Кръпката.

Коментиран от #4, #5


Оценка:
-14 +6

Механик
2 Отговор
Почти не схванах нищо от написаното. Милиони "чуждици", някой нещо иска да каже, ама не успява...
Колкото до чалгализацията, българнинът си е чалгар по рождение (има и иаключения). През соца беше сръбско и гръцко, после се появиха "а-в-турските" песни. Смес от всякаква гнусотия. Дори нарекохме местата където се слуша такава музика "дискотеки".

Оценка:
-4 +13

Българин
3 Отговор
На бавните им обясняват по два пъти! Сигурно за това статията е написана два пъти едно под друго! На автора благодарим за показаното уважение!

Оценка:
-2 +14

Гост
4 Отговор

До коментар #1 от "хахаха":


Като не слушаш нормална музика . Ходи в чалготеката и се кълчи.

Оценка:
-3 +11

Значи още от тогава си се изгубил
5 Отговор

До коментар #1 от "хахаха":


Щом не го знаеш! Човекът си беше талант, още тогава по концертите личеше че е болен! А сигурно е трудно, болен да даваш радост на "тълпата"! Иначе е похвално че си запомнил Кръпката! Той знае музика повече от всеки друг! Но не знае да твори музика!

Оценка:
-2 +4

Кръпката беше тъжно-баладичен
6 Отговор
и трогваше,ама забрави да се къпе и феновете му избягаха..

Оценка:
-1 +0

Против
7 Отговор
И какво е хубавото на музиката на озлобен депресар. СОСсамо простотии подкрепя.

Оценка:
-7 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова критикува отлагането на старта на тол системата.
Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората."

Още бисери
ТОП 5