Last news in Fakti

16 Юли, 2021 19:05 2 021 2

Започва голям международен фестивал у нас

  • бургас-
  • филмов фестивал-
  • международен

Бургаският филмов фестивал ще продължи до 23 юли

Започва голям международен фестивал у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Шестото издание на този ценителски форум на съвременното кино ще се проведе в рамките на осем дни (от 16 до 23 юли) и включва филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на популярните локации лятна сцена „Охлюва“, културен център „Морско казино“, галерия „Г. Баев“ и НХК. Започнал като фестивал на киното от Черноморския регион през 2016 г., днес Бургаският филмов фестивал е доста по-широкообхватен и като страни, от които идват отделните заглавия (значителна част от изброените тази година кинематографии ще бъдат представени за първи път на фестивала), и като жанрове.

Фестивалът има и конкурсен характер в категориите „игрален пълнометражен“ и „късометражен филм“, като тази година журито се състои от режисьора Камен Калев, оператора на „Ага“ и „Отчуждение“ Калоян Божилов, актрисата Мартина Апостолова, саунд дизайнера и основател на студио Monoplus Атанас Чолаков и белгийския режисьор и актьор Дебен ван Дам, уточнява БНР. Има и категория „награда на публиката“, както и различни през годините като мащаб и насока пресичания на киното с други изкуства по фестивално време. От самото си създаване фестивалът подкрепя и местните филмови творци с представяне на специална селекция от филми, създадени от бургаски автори.

Програма „Христо Ботев“ ще се включи на шестото издание с две пълнометражни предавания на живо – „Заедно след полунощ“ в малките часове на 20 юли (от 0.30 до 2.00 ч.) и „Аларма“ на 21 юли (от 21.30 до 23.00 ч.), а тук ви предлагаме акцентите от тазгодишното пост-пандемично издание в разговор с фестивалния директор Емил Ованесов, който вече беше специален гост в нощния блок на програма „Христо Ботев“. Предаването ни включва и интервю със сръбския режисьор Иван Икич, чийто филм „Оазис“, отличен и на София Филм Фест, е част от програмата и в Бургас. Саундтракът към разговора ни е… ами, представете си нещо средно между Help Me Jones, Les Animaux Sauvages и The New Candys, но не задължително. Можете да добавите и нещичко от себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    1 0 Отговор
    Голям голям,колко да е голям,като два по малки и 4 никакви? Или като един Кан и половин Берлинале
  • 2 КУЛТШАШМИ

    0 0 Отговор
    КОЛКО ПАРИ СА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА КРАДЕНЕ ОТ ГЕРБАВИЯ КМЕТ НА БУРГАС ? КОГА ЩЕ ГО МАХНЕТЕ ТОЯ КРАДЕЦ И ЩЕ ГО ТИКНЕТЕ В ЗАТВОРА ДА ГНИЕ ДОКАТО НАПЪЛНО ИЗГНИЕ ............ ФИЛМОВО КРАДЕНЕ !