Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 11:51 2 819 0

Авангардистът Венци Занков иска култов бар да стане арт салон

  • венцислав занков-
  • галерия-
  • заведение-
  • арт
Авангардистът Венци Занков иска култов бар да стане арт салон - 1
Художгникът авангардист Венцислав Занков

Авангардистът Венцислав Занков предлага помещенията на вече затвореното популярно столично заведение Toba&Co в Националната художествена галерия да се трансформират в арт салон за представяния на провокативни арт проекти на млади творци и куратори.  

„Вместо да пустеят и да събират прах, помещенията на затворения  клуб в зимната градина на бившия царски дворец още в близките седмици трябва да отворят вратите си за съвременно изкуство, за любопитни и смели арт изяви и проекти на млади автори. Много ми се иска тук, в тези пространства на Двореца да кипи бурен артистичен живот -  това е идеалното място за изяви и за представяния на авангардни и търсещи творци в областта на живописта, скулптурата, видео арта, инсталацията и пърформанса!”, заяви Занков.

Творецът е убеден, че ръководството на НХГ ще одобри  идеята му и ще предприеме  необходимите стъпки за реализацията й. Ако всичко върви по план и черна котка не ми мине пътя, в помещенията на бившия клуб Toba&Co в Националната художествена галерия ще се случат и едни от най-оригиналните и вълнуващи арт изяви в рамките на предстоящата Европейска нощ на музеите през май, обеща художникът авангардист.

Както е известно, заведението Toba&Co, което доскоро се помещаваше на територията на Националната художествена галерия, бе затворено поради изтичане на договора за наем на клуба и поради отказа на собствениците на бара да платят наема си за последните 5 месеца.
 
Венци Занков е роден в София през 1962 г. През 1988 г. завършва скулптура в Националната художествена академия в София. Работи с успех в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформънса, както и новите медии. Един от най-активните български автори през последните 2 десетилетия.

 



Свързани новини