Last news in Fakti

21 Август, 2021 17:04 4 621 3

Откриха десетки артефакти при разкопките край Каснаково

  • каснаково-
  • нимфеум-
  • афродита

Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково е най-добре запазеното тракийско светилище в България и единствен нимфеум

Откриха десетки артефакти при разкопките край Каснаково - 1
Снимка: фейсбук/Каснаково

Ценна римска подова мозайка и десетки артефакти са открили археолозите при разкопките край Светилището на нимфите и Афродита до димитровградското село Каснаково, съобщава БНР.

Този сезон работата им е била съсредоточена върху най-голямата сграда, която се е оказала значително архитектурно решение.

Смята се, че имотът край Светилището на нимфите е бил дом на римския пълководец Тит Флавий е неговата любима жена Клавдия Монтана.

За откритията на археолозите този сезон обяснява д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт:

"Засега ние се намираме само в нейната западна половина. Тя е на много голяма площ над 2 700 м2 застроена. Само западните помещения са предназначени за баня. Това, което предстои да разберем е в източната половина на сградата, дали няма и жилищни помещения, в които да се живели тогавашните обитатели на това място."

Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково е най-добре запазеното тракийско светилище в България и единствен нимфеум.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракула

    11 1 Отговор
    Малко по малко, ще изровим истината от пръстта!
  • 2 гост

    2 4 Отговор
    ние сме открили банята 2000 г след тях и канализацията преди освобождението сме нямали

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.