1 Септември, 2021 10:53 1 725 4

Морски находки от 6 експедиции показват в Бургас

  • морски находки-
  • траки-
  • антично селище

Най-голямата гордост на археолозите е стъклено находище

Морски находки от 6 експедиции показват в Бургас - 1
Подводна находка

Изключителни морски находки представят в Бургас. Те са резултат от шест експедиции, направени през последните две години в големия Бургаски залив. Най-голямата гордост на археолозите е стъклено находище, което няма аналог на Балканите, съобщи Нова тв.

Край лагуната до нос Чироза се е простирало антично селище, чийто останки отдавна са потопени в морето, разкриват археолозите. Находките показват, че по българското крайбрежие е имало светилища, военни укрепления, голямо пристанище и богати римски резиденции.

„Имало е хан, митница и укрепление. Това е бил един търговски център, който е разпределял стоки, които са идвали по море към вътрешността на страната и са ги изнасяли. По-всяка вероятност това са били дървени въглища - дървен материал”, обясни директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов.

„На древните траки не е чуждо корабоплаването. За това имаме доста сведения. Но наистина, благодарение на гърците и по-късно на римляните, които завоюват тези земи и този бряг на Черно море, имаме едно разрастване на всякакъв вид корабоплаване”, каза зам.-директорът на НИМ проф. д-р Иван Христов.

Учените се натъкват и на голямо количество луксозни за времето си стъклени прибори, които нямат аналог по крайбрежието и Балканите. Проучванията сочат, че такива са открити само в Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Покажете ми

    2 0 Отговор
    Нещо от тези неща нямам възможност да отида да ги видя
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    1. КОПИ-ПЕЙСТ: "Според османски документ от средата на 17ти век - хюджет за 1647година
    Драгалевците заплащат данък от 31 хиляди и 340 акчета - облог в полза на кюрекчиите, ( весларите и кормчиите в императорската флота ). В този документ се споменават имената на драгалевчаните които се прехранват от занаята в морето. Ето какво пише в документа така както е поместен в сборника "Българско възраждане"1969г. Николай Генчев и Христо Христов стр.12

    "Жителите - рая от село Драгалевци Софийска кааза :
    поп Вучко, Стоян велди Михо, Кершо велди Михо, Стефан велди Недьо,
    Михаил велди Павле, Славко велди Вълчо, Вучко велди Цветко, Стойо велди Марко и Иван велди Стойчо - се явиха пред пълния състав на софийски шериатски съди в присъствието на носителя на този акт, спахията Хасан Сердар ага ибни Осван, всеки един от тях с прилично пред съда почитание изповяда и каза следното:
    "За сметка на настоящата благополучна година взехме заем от спахията Мехмет ага сумата от 31340 акчета, за да изплатим данака, който се следва на селото и който дължим на царското съкровище на кюркчийте (веслари и кормчий), що са на служба в сформираната императорска флота. Тоя данак се прибира от спахията на селото за сметка на правителството. Ние се задължаваме взаимопоръчително да изплатим горепосочената сума напълно, в срок от (три) 3 месеца от датата на настоящия съдебно - шириатски акт, без оспорване."
    Съдът след като потвърди станалата изповед по тоя заем, по желание на страните

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение“:
    ..........Съдът след като потвърди станалата изповед по тоя заем, по желание на страните състави и написа този съдебен акт за станалото - днес, 29 ден на месец мухарем 1057година от егира, или 1647година от Рождество Христово.
    (23.02.1647г .)"

    Документът е от значение, тъй като изяснява връзката на вътрешността на страната, с морските пътища. Защо да не са били драгалевските кормчии в Егея, която от своя страна им е по близката част на страната? Още повече, че в тази част на Беломорска Тракия съществува една постоянна комуникация с манастирите в Света Гора. Както е известно, това е съхранена традиция още от времето на Иван Александър и Иван Шишман. Дали има и друга връзка с морето? Кой светец е закрилник на моряците в морето? Патрона на черквата в Бояна, която е била в миналото част от манастир с името Свети Николай. А неизвестният боянски майстор е посветил на светеца обширен цикъл. Как са стигали Драгалевци до морската шир и дали е акт на стародавна традиция за мен не буди съмнение, че има приемственост. Соколарите по царско време си остават соколари и по османско време. Преклонилите глави боляри си остават императорски наместници и по робско време, добиващите злато по царско време, добиват злато и по османско, като си остават почти със същите права, придобивки и задължения. Защо да им е чуждо корабоплаването на "конниците - номади", когато има живи традиции и предпоставки за приемственост ?"

    2. Според турските данъчни регистри, д

    Коментиран от #4

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение:.............
    2. Според турските данъчни регистри, данъкът на Самоков е бил под формата на кораби за империята. Същите са били с кован железен кил и са пренасяни до морето в разглобен вид от волски кервани. В крайбрежието на сегашното Мандренско езеро близо до някогашното древно селище Деултум – с. Дебелт са сглобявани.
    Поздравление за вдъхновението с което работиш "на ползу роду".