Last news in Fakti

20 Септември, 2021 04:14 4 198 22

20 септември 1916 г.: Иван Вазов е предложен за Нобелова награда за литература

  • иван вазов-
  • нобелова награда-
  • литература-
  • нобел

Творчеството му допринася за развитието на българската литература

 20 септември 1916 г.: Иван Вазов е предложен за Нобелова награда за литература - 1
Снимка: Архив

На 20 септември 1916 г. е издигната кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 г.

Наградата обаче е връчена на Вернер фон Хайденщам от Швеция.

Един от най-известните български писатели – Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 година.

Неговото творчество оставя ярка следа в родната литература, като приживе той неслучайно печели определението „Патриарх на българската литература”. В своята дългогодишна творческа кариера, Иван Вазов успява да предизвика революция в българската литература. Днес той продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Иван Вазов е роден в семейството на заможен търговец. Майка му е видна обществена дама, която се радва на голямо уважение сред съгражданите си. Писателят има трима братя. Двама от тях са военни дейци, а третият е политик. Вазов още от ранна детска възраст проявява своята любов към българската литература и чуждите езици.

Писателят завършва местното класно училище, изучава гръцки и турски език в Калоферското училище, а през 1866 година се записва да учи в гимназията в Пловдив. Там се оформят литературните предпочитания на Вазов. Той започва да проявява интерес към руските и френските автори, като успоредно с това се отдава все по-често на творческа дейност. През 1870 година е публикувано първото стихотворение на Иван Вазов – „Борът”. То излиза в „Периодическо списание” на Браилското книжовно дружество.

Същата година писателската дейност на Вазов е прекъсната. Неговият баща решава да го изпрати в Румъния, за да може младият мъж да усвои тънкостите на търговията от своя чичо. Верен на своя свободолюбив дух, писателят бяга в Браила и прекарва няколко месеца сред българските хъшове. Там получава вдъхновение за повестта „Немили-недраги” и започва да публикува патриотични стихотворения в списание „Читалище”, вестник „Отечество” и други.

По време на Руско-турската война, писателят работи в Свищов при губернатор Найден Геров. През 1879 година е назначен за председател на Окръжния съд в Берковица. Съдебната дейност, с която се занимава през този период, го вдъхновява да напише поемата „Грамада”. През 1880 година Вазов се мести в Пловдив, столицата на Източна Румелия. Там заема длъжността на депутат от Областното събрание на Народната партия. Паралелно с това писателят не изоставя публицистичната си дейност. Заедно със своя приятел Константин Величков започват редактирането на вестник „Народний глас”. Двамата се занимават с издаването на списание „Зора”, което е първото литературно списание в България. По време на престоя си в Пловдив, Вазов създава някои от най-успешните си литературни произведения. Там пише „Епопея на забравените”, „Българският език”, „Новото гробище над Сливница”, „Иде ли?”, „Чичовци” и други. През 1886 година, писателят решава да посети страната на своите мечти – Русия. Той заминава за Одеса, където създава един от най-емблематичните романи в българската литература – „Под игото”. Това е първото българско произведение, за което български издател се съгласява да плати хонорар на автора. Романът „Под игото” е издаден в България от Тодор Чипев.

След завръщането си у нас, през 1889 година Вазов се мести в София. Той започва да издава списание „Денница”, а негови разкази излизат в два тома под заглавието „Драски и шарки”. През 1894 година Иван Вазов е избран за народен представител, като неговата кандидатура е издигната от Народната партия. През 1897 година той заема длъжността на министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов. Напуска този пост през 1899 година. Трагичният край на Първата световна война за България, кара писателя да преосмисли ценностната си система. Вазов тежко приема провала на любимата си родина. Въпреки всичко през 1920 година той тържествено отбелязва своя 70-годишен юбилей, като получава отличието „народен поет”. Иван Вазов умира на 22 септември 1921 година, като малко преди това е станал почетен член на Българска академия на науките.

Творчеството на Иван Вазов допринася за развитието на българската литература. Неговите произведения се отличават със своя реализъм, вълнуващи природни описания и фино чувство за хумор. Иван Вазов е определян за първия професионален писател у нас, а неговите творби са еталон за качество.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 7 Отговор
    ИВАН ВАЗОВ е ПАТРИАРХА на БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

    Коментиран от #10

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 6 Отговор
    да ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    ИВАН ВАЗОВ ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА
  • 3 велик е Вазов

    22 4 Отговор
    Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
    Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.

    "Под игото" -Иван Вазов
  • 4 среднощен

    21 2 Отговор
    "...През 1870 година е публикувано първото стихотворение на Иван Вазов – „Борът”...."; На двадесет години - първото стихотворение.... Днес много често вместо "Борът" младежите ни пишат - "Борат"... А, "Борат" е съвсем различен герой... Горе-долу така стоят нещата днес...
  • 5 Super

    9 10 Отговор
    Ехааа, като му чета биографията по горе разбирам колко велик писател е.,хранен е със златна лъжичка, а пише Под игото. Ако е имало робство, едва ли баща му ще да е бил заможен търговец, а майка му видна обществена дама....., нещо не се връзва с робство

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Роза

    12 0 Отговор
    "Тоя луд беше единствения човек,който се осмели да протестира."С това изречение завършва романа "Под игото".Спомняте ли си?Всички нормални са се изпокрили в миши дупки,само лудият броди като призрак и псува Мохамед и султана.Е,не е ли Вазов наистина гениален!
  • 7 Гост666

    8 2 Отговор
    Онзи ден видях в една снимка , от Парижкото метро как едно момиче чете , Вазов . А днешните младежи даже и книга не отварят . Работя с млади хора и единственият интерес , е да гледа цял ден клипове и да пише глупости в нета .Също чалгата .
  • 8 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Super":

    И днес имаме богати милионери, ама нещо не виждам народа ни да се пръсва от преяждане. Правиш ли аналогията?
  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Super":

    На теб и на подобните ти т8ари, препоръчвам да прочетете Жалбите на майките.
  • 10 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гледам, че и четиримата анад0лски тр0л0ве на форума са побързали да ти сложат минусите.
  • 11 Българин

    3 1 Отговор
    Трудните времена раждат такива гении! Проблясъци в непрогледната тъмнина, които са много нужни на народа ни за да оцелее! Вазов е гениален, прекрасен до болка! Поклон пред Гения!

    Коментиран от #12

  • 12 кокорчо 🙄

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Какво му е било трудно времето точно пък на Вазов и той като всички "роби" с папионка на снимка. Сега времената са много по трудни, кога в цялата ни история сме намалели с три милиона за 30 години. Българина раждал по много деца докато е живял в Османската империя, а виждаме, че сега не ражда, защото е беден и няма сигурност в бъдещето. Ако са живели зле в Османската империя, едва ли биха раждали роби на султана

    Коментиран от #17, #19

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иван Вазов е роден в семейството на заможен търговец. Майка му е видна обществена дама, която се радва на голямо уважение сред съгражданите си...
    --------------------------------------------
    Като видях родната му къща, сега музей, в град Сопот, останах потресен от скромния бит. Цялото семейство е спало в една приземна неголяма стая на едноетажната къща, а лятото една част са спали на двора.
  • 14 Съба Вазова

    4 1 Отговор
    Майката на Вазов: "Наведохме глави до колене и чакаме да ни колят".
    Може да го прочетете в спомените на Съба Вазова. Това доказва, че робство е имало.
  • 15 Стар текст

    1 4 Отговор
    "Под игото" е неразбираемо за новите поколения. Езикът на младите се отдалечава от езика на Вазов със скоростта на светлината. Освен многото стари думи, в него има и над 3000 три хиляди думи от седем чужди езика, които никога не са били превеждани на български език.
    Преводът на съвременен български език беше много добра идея и е добре направен, но икономическите интереси го забраниха. Нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

    Коментиран от #18, #20, #21

  • 16 Браво

    3 0 Отговор
    Вазов е бил номиниран за Нобелова награда, но не му е била връчена, все пак.
  • 17 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "кокорчо 🙄":

    Донякъде се радвам, че се надпреварвате, да си изливате злобата към българите, по обществените ф0руми. Така все повече ни напомняте, защо нямате място сред нас.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "кокорчо 🙄":

    Азисе, ако българите не са раждали деца, кой е щял да ти храни султана и аскера му? Нали за робията трябват роби бе, к0к0р40?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стар текст":

    Това е много интересна тенденция. Втори коментар ми трият, саом защото казах, че щом съвременните деца успяват да научат новите, англозвучащи чуждици, навлизащи стремглаво в езика ни, значи няма да им е проблем, да понаучат значението и на няколко старинни термини, от него време.
    Преводът на Под игото, на "съвременен български", ще промени смисълът на някои от мислите, описани в него. Значението на някои думи ще бъде притъпено, което е и целта на това занятие, прикрито зад уж благородни цели.
    И за трети път да ми изтриете коментара, няма да се уморя да го повтарям.
  • 22 един българин

    4 1 Отговор
    ПОКЛОН !!!