Last news in Fakti

23 Септември, 2021 19:55 10 129 36

Подредиха 500-те песни на всички времена

  • песни-
  • списание rolling stone-
  • класация-
  • всички времена-
  • арета франклин

На първо място в класацията на списание „Rolling Stone“ е Арета Франклин с „Respect“, на последно Кание Уест със „Stronger“

Подредиха 500-те песни на всички времена - 1
Снимка: shutterstock

През 2004 г. "Rolling Stone" публикува списък с 500-те най-велики песни на всички времена. Това е една от най-четените ни публикации, казват днес от списанието и шеговито отбелязват, че оттогава много неща са се променили - iPod бил сравнително нов, а Били Айлиш била едва на три годинки.

Затова решили да направят нова класация. Провели анкета с 250 музиканти, продуценти, важни фигури от музикалната индустрия, водещи критици и журналисти. Всеки от тях изпратил свои предложения. Близо 4000 песни са били сред обсъжданите. "Прави впечатление, че във версията на списъка от 2004 г. доминира рок и соул, а в новото издание има повече хип-хоп, инди рок, латино поп, реге и R&B. Повече от половината песни тук - общо 254 - не са присъствали в стария списък", отбелязват от музикалния светилник.

На първо място е Арета Франклин и песента ѝ "Respect".

На последно, под номер 500 е Кание Уест със "Stronger".

Бегъл полет над класацията показва, че Сантана и неговата песен "Oye como va" е на 479-а позиция, Дейвид Бауи и "Куин" с Under pressure са на 429-то място, а "Dancing queen" на АББА е на 286.

"Ще оцелея" на Глория Гейнър е на 251-во, Уитни Хюстън и "Искам да танцувам с някого" е на 231-во.

Гигантите в жанра "Лед Цепелин" и култовото им парче "Whole Lotta Love" са на 128-мо място. Боб Дилън и "Вятърът се носи" се е закотвил на кръгла цифра - 100.

Елвис Пресли и "Suspicious Minds" са на 70-то място. Под номер 31 са Rolling Stones и "Satisfaction". "Imagine" на Джон Ленън е на 19-то. Едно под него е Принс с "Purple rain".

В челната десятка ситуацията е следната. На 10-то място е "Outcast" със "Hey Ya" от 2003 г., на 9-то са Fleetwood Mac с "Dreams", на 8-мо е Миси Елиът и "Get Ur freak on".

Би било нелепо да не присъстват "Бийтълс" в първите десет и в случая те заемат седмо място със "Strawberry Fields Forever". Написана през 1966 година от Джон Ленън, песента се оказва важна за възникващия тогава психоделичен жанр. Strawberry Field е името на сиропиталище в Ливърпул, близо до което Джон живеел. Той с нетърпение очаквал градинските партита там, защото свирел бендът на Ягодовите полета и било велико. Леля му Мими разказва:"Имаше нещо в това място, което очароваше Джон. Щом чуеше оркестъра, казваше: "Бързо Мими, ще закъснеем!" и хукваше натам".

Когато Джон пуска композицията на останалите от "Бийтълс", Пол Маккартни възкликва: "Това е брилянтно" и благодарение на студийното магьосничество на Джордж Мартин го превръщат в революционен звуков колаж.

На шесто място е Марвин Гей с "What"s going on" от 1971 г. - изящна молба за мир на Земята, изпята от човек в етап на житейска криза.

На пето място се нареждат "Нирвана" със "Smels like teen spirit".

Четвъртата позиция е отредена на Боб Дилън и "Like a rolling stone".

Третото място е за Сам Кук и "A Change Is Gonna Come" от 1964 г.

Втори са Public Enemy и "Fight the Power".

На върха, първото място, както споменахме е за Арета Франклин и нейната "Respect" от 1967 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копи пейст

    28 3 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.
  • 2 УжасТ

    20 0 Отговор
    ШегУвито?!?!?!??!?!?!
    Майкоуууу......
  • 3 ПЕНЦИОНЕР

    4 14 Отговор
    ............ ЕИИ.... БРАВО..... ЗА КЛАСАЦИЯТА...... ДА.... ВА..... И.... А..... ПЕСЕНТА Е УБАО НЕШТО............ ДА.... ВА.... И..... А...... КОМУНИСТИ.... КОМСОМОЛТЦИ... ПИОНЕРИ.............. ИЛИ....... ОИ... ДУННАКИ... ДУНАКИ. (РУМБАКИ РУМБАКИ-ОРГИНАЛ!) ..... ЧЕРНА.... КОТКА С МУСТАКИ.... НННН ... НННММ.... ХИ ХИ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Набора

    10 9 Отговор
    Мчи къдей Батальона са строява. .бафтая класация
  • 6 Гост

    35 6 Отговор
    Класация на рапажии. Къде са великите хитове на Фреди Меркюри? Къда са незабравимите песни на Роксет (на шведският славей Мари Фредриксон)? Къде са Бон Джоуви, Аеросмит, Гънс, Металика.....?
    Класация от бедни духом, за нечии интереси в новият световен ред.

    Коментиран от #19

  • 7 Фалшива класация

    5 9 Отговор
    Истинска е само тази класация в която изпълнителите владеят ромския язьк, Азис Софи Глория и Джипси Кинг!
  • 8 нашия

    28 1 Отговор
    това е една от най-смешните класации изобщо ......защото уж е за музика а става въпрос за съвсем друго нещо.....като насаждане на желаните от някого естетически критерии у населението ...без значени къде

    Коментиран от #16

  • 9 волен сайдер

    6 20 Отговор
    Как така бе джендъри, къдя са наште и савецките велики песняри. Долни окупатори и концесионери, каде е моя приятел Кобзон, Ала/бала/, Лили Иванова, как може да не ги включите. Кви са теа битълси и ролингстоунси, кой ги слуша тези упадъчни музиканти. Ех каква песен е земля в илюминаторе... Свободата брат е да живее рублата!

    Коментиран от #11, #12, #14, #20

  • 10 Активист на БКП

    6 4 Отговор
    Защо я няма ,, Времето е наше,,???
  • 11 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "волен сайдер":

    За америте света се изчерпва с краварника им.
  • 12 Гост

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "волен сайдер":

    Американците не могат да намерят повечето европейски държави на картата. Мислят си, че Париж е държава. Смятат, че млякото с какао се прави от кафяви крави, а ти искаш да са чували истински класики на Кобзон и Тончо Русев. Я се осъзнай от какви прим@ти е правена тази класация.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пациент

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "волен сайдер":

    чшшш, не е ли време да си вземеш хаповете? 8 часа мина!
  • 15 Тъпа класация

    4 2 Отговор
    Кеде е Краля, Уитни, Джако, Гъзис, Лепа Брена, Рака пиратска и т. н
  • 16 Джендър,

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "нашия":

    тия афрото твойте ли са? А добре
  • 17 ПИНК ФЛОЙД

    5 0 Отговор
    Къде са?
  • 18 А ДЖОНТРА ВОЛТ А ОТ СЕЛО СУХ КЛАДЕНЕЦ

    1 1 Отговор
    ПРАИ ПАРТИЯ С ASSЕNCHO
  • 19 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Manowar,Axel Rudi Pell,HELLOWEEN,Judas Priest ,да сменим стила има още големи George Michael,lisa stansfield, Oscar Benton защо пък не

    малко и от другите да сложим да няма обида Sade,LOUIS ARMSTRONG

    ,Barry White, / B.B King ,Slash and Others at The Royal Albert Hall 2011 (HD) всичките заедно с големият - B.B King шапки доло,/ още много много добри.Само не разбрах -

    Кание Уест що дири в тази класация ако може да се нарече такава .

    Коментиран от #26

  • 20 Само да ти

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "волен сайдер":

    кажа - някога, много отдавна, да кажем през 70-те, в дискотеките на Холандия, Норвегия, че и в Германия редовно пускаха изпълнения на Лили Иванова. Днешните млади хора едва ли могат да приемат, още по-малко -да оценят това, но то е факт. Поразпитай българските моряци, които по това време пътуваха по тези дестинации. Така че опитът ти за ирония е неуспешен.
  • 21 Еврото

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ти американците не ги мисли. Сипи си водка,целуни портрета Путин и Катюша до дупка.
  • 22 бай Даньо

    9 1 Отговор
    Такава класация без Nothing Else Matter на Металика е фалшива...
  • 23 Сандо

    5 1 Отговор
    Това е класация на авглосаксонска музика,която впрочем става все по-тъпа е еднодневка.
  • 24 Тити

    5 0 Отговор
    Класация, в която не намира място дори Майкъл Джаксън, Фреди Меркюри и още много други - НЕ Е КЛАСАЦИЯ НА 500- ТЕ!!!
  • 25 Зайченцето бяло

    6 0 Отговор
    Каква класация без Пинк Флойд, Ерик Клептън, Джими Хендрикс, ЕЛО, Джанис Джоплин, Джо Кокър, ББ Кинг, Тина Търнър и т.н. и т.н.
  • 26 Rock

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Да. Шапките долУ!!! Поздрав с McAuley Schenker Group- ,,Anytime,,

    Коментиран от #29

  • 27 Димов

    5 1 Отговор
    Божке! Американците пак си направили световна класация само с тяхна стока.
    Едно време имаха световни шампиони по бейзбол, като всички участници бяха само техни отбори, сега и с песните почнаха така. Добре, че поне Биитълс са вкарали, колкото да не се изложат, че то няма как да не ги уважат. Много щеше да бие на очи.
    И как така ги няма култовите Уитни Хюстън и Марая Кери? А Брус Спрингстиин с неговото Born in the USA?
    Дори в собствената си игричка са се изложили, като баничари.
  • 28 един от стадото

    3 0 Отговор
    не, че нещо, ама да прескочиш кака Тина с нейния The Best си е кощунство. Ами Дейвид Ковърдейл, ами..

    Коментиран от #33

  • 29 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Rock":

    Красива песен, изпълнена със страст, огън, емоции .Времето
    когато музикантите имаха талант, те можеха да пеят и да свирят на инструментите си и нямаха автоматична настройка. Наистина ми липсват тези дни на страхотна музика. Музиката днес е направо ...../ измъчват се.../
    И от мен ,благодаря ...: ) и за прекрастният избор \\ m //
    W.A.S.P. - Forever Free

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Абе хора говорите за РОК изпълнители а такива няма Ч.Е .Р Н И.Америка сега под влианието на бившите роби.А иначе слушам The RUsh,koй ще включи WASP в тази класация,те веднага ще го подведат под съдебна отговорност за расизъм.Америка вече не етово което беше.

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Пешо Папура

    2 0 Отговор
    Най-великата песен, която завинаги ще остане №1 е само една единствена. What a Wonderful World..на великия Сачмо.... няма друга песен като нея, излъчваща хармония, доброта и толкова велики послания към хората на Земята....И музиката и текста карат всеки нормален човек да се замисли...Виждам зелени дървета, червени рози също заради мен и теб как цъфтят..и си мисля-КАКЪВ ПРЕКРАСЕН СВЯТ. ВЕЛИК Е САЧМО..А ТОВА Е НАЙ-КРАСИВАТА ПЕСЕН, СЪТВОРЯВАНА НЯКОГА ОТ ЧОВЕК. ПОКЛОН.
  • 32 Rock

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Има рок изпълнители и творят. По някаква причина просто не ги допускат в класациите, в Грами наградите, в Залата на славата на рок енд рола... Но в тази зала е Мадона и още куп изпълнители , които нямат нищо общо с този стил. Коя песен на Джей Зи има? Но той е спонсор на постояването на залата по въвеждането на изпълнителите и... така.
  • 33 Rock

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "един от стадото":

    Оригиналът на ,, The Best,, е на Бони Тейлърл Тина направи страхотен кавър на тази песен. Ковърдейл пише песента,, Is This Love,, за Тина, но един от групата Уайтснейк му казва да си я оставят за тях. И така тя остава. В клипчето е красивата Тауни с бялата рокля- за съжаление си отиде миналата година.

    Коментиран от #35

  • 34 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Истинската музика няма да умре.Просто няма да има заместници.Ще се правят ремикси,кавър версия на стари вечно зелени хитове.Богатите/аматьори артисти/ ще си плащат да ги наредят
    ПО- някоя класация,излъчат по телевизия,радио .Така се
    получава  /некроза и последващо разлагане / .. на голяма част от новото поколене /деградацията /чалга ,рап/ .Тъжното е че няма много хора управници като Цонко Здравков Цонев-Избран за Мъж на България за 2005 г. Известен е като фен на рок музиката и по негова идея се провежда фестивалът Каварна рок фест. Голям човек !!!Johnny Hallyday -голям е от малкото музиканти, които съумяват да се адаптират към всяка тенденция. Той преминава от рокер до хипи, прогресирайки като рок интелектуалец със своята рок опера "Хамлет", след това се връща обратно към основите с блуса и френската балада.
    Намери видео погледни колко хора имаше в Париж на погребението и колко не успяха . . "Първият път, когато умрях, не ми хареса, затова се върнах."
    Поклон пред светлата памет на Джони Холидей.
  • 35 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Rock":

    Велика песен и Тина е добра певица ноооооо ......,за щастие песнта е изпята от точният човек !! Да почива в мир Тауни адски красиво тяло ....жена едно време когато жените бяха истнски без пластика и ботокс ,времето когато Америка беше мечта на всеки.За съжаление там вече убиха всичко истинско
  • 36 Чудя се

    0 0 Отговор
    Kак правиш осъдителни и не добронамерени коментари без да си се запознал/а с цялата класация? Ако го направите може би с изненада ще намерите повечето от любимите си песни в нея. Както и голяма част от вечните джаз, блус, рок енд рол и фънк класики. В нея са намерили място и емблематични рап парчета, както и доста от съвременните и актуални звезди, като BTS. Все пак е 2022 година, нали?