Last news in Fakti

14 Март, 2013 18:49 2 322 1

Изключителният роман „Слепоглед“ на Питър Уотс излиза у нас

  • „слепоглед“-
  • питър уотс

„Слепоглед”, издаден от ИК „Изток-Запад”, е неустоимо и интелигентно поднесено жанрово пиршество, развито блестящо от оригиналния писател и биолог Питър Уотс, чиято страст към авангардната наука е втъкана плавно във фабулата на великолепния му роман, разказващ за страховит контакт с извънземна раса.

Два месеца от падането на звездите… Два месеца, откакто шестдесет и пет хиляди извънземни тела се свиха около Земята като сияен юмрук и пищяха до небесата, докато атмосферата ги превръщаше в пепел... Два месеца от онзи миг на кратък шпионаж, дело на неизвестна цивилизация. Два месеца в мъртвешка тишина, докато светът, смутен, сдържа дъха си... и докато една полуразпаднала се космическа сонда не долавя шепот от ръба на Слънчевата система – слаб сигнал, разсичащ космическото пространство като лъч на морски фар... Каквото и да има там, то не говори на нас... Може би беседва с някоя далечна звезда? Или с нещо по-близо?

Няма да е преувеличение, ако сравним великолепието, интелигентността и иновативния подход на „Слепоглед” с творчеството на монументални класици на научната фантастика като Айзък Азимов, Майкъл Крайтън, Грегъри Бенфорд, Артър Кларк и Станислав Лем. Номинацията за престижния приз „Хюго”, възторжените отзиви от хиляди читатели, провокацията на идеите, цялата феерична и вдъхновяваща история на света, създаден от канадеца Питър Уотс – всичко това превръща „Слепоглед” в едно от големите литературни събития за последните години. Уотс, който е морски биолог по образование, обединява богатото си въображение с тънкостите на когнитивната психология, за да ни предложи роман, който не само удивлява със сюжетното си богатство, но и шокира с дълбокия си подтекст.

„Слепоглед” e сложна и предизвикателна книга, смело и находчиво пренесена на български език от Елена Павлова, известна не само като преводач на писатели от ранга на Дан Симънс и Стивън Кинг, но и като автор на остросюжетна белетристика.

Павлова с основание смята, че „Уотс е съвременен автор във всеки един смисъл на думата – той не просто използва за основа на творчеството си т. нар. „кътинг-едж” наука и не просто има модерен стил на писане: героите му живеят в свят, който е логично продължение на нашия собствен. И разказите на Уотс, и предишните му романи, и „Слепоглед”, се отличават с на моменти зловеща достоверност... Накратко: Уотс е различен.” Павлова продължава с хвалебствията и анализа, определяйки „Слепоглед” като „книга за хората, за това как всеки един възприема света различно и как човешкият мозък е така устроен, че в действителност представлява гигантска Китайска стая, в която постъпват откъслечни парченца информация, преработват се по предварително зададени алгоритми и се поддават на ума ни, с ясното съзнание, че в действителност той се изправя не пред истинския свят, а пред негов модел... който има маргинално общо с реалността!”

 

Главозамайваща история за първия контакт. Това е провокативно проучване на естеството на човешкото съзнание и какво означава да си човек.

Romantic Times Book Reviews

Тъмната, напрегната и кошмарна представа на Питър Уотс за разумния живот във враждебна вселена е безмилостна в перспективата си и нетрепваща в заключенията си.

SF Site

Въоръжен с образованието на морски биолог, Питър Уотс се чувства напълно свободен да използва богато развитите си герои, за да проектира вероятности и теории от челната вълна на модерната наука.

Washington Post

Предизвикателно, изумително и възхитително! Негласната литературна амбиция на Питър Уотс е да стане първокласен научнофантастичен писател на обиграното литературно ниво на Грегъри Бенфорд и Артър Кларк, а със „Слепоглед” ни демонстрира, че е способен да го постигне.

Asimov’s Science Fiction

Питър Уотс изследва природата на съзнанието в този стимулиращ научнофантастичен роман, който съчетава скорострелно действие с изумителна извънземна обстановка... „Слепоглед” предлага наистина оригинален обрат в познатия разказ за контакта с извънземните.

Publishers Weekly

Една от най-добрите научно-фантастични книги, които можете да прочетете, която акцентира не толкова върху срещите между расите, колкото върху срещата между различни модели на ума... Умна книга, която кара читателя да се замисли.

The Province

Извънредно провокативен за мисълта, черпещ предпоставките си от крайното заключение, показващ ни че извънземното отвън може да се окаже плътно свързано с извънземното в нас.

Interzone

Амбициозен и отлично развит роман, който притежава достатъчно сила, за да превърне един бърз поглед в пълноценно препрочитане. Рядко срещано явление, но пък и това е рядко срещана книга!

San Diego Union-Tribune

Голяма част от удоволствието на историята в „Слепоглед” идва от съвместното преживяване на двойно откритие: докато постепенно започваме да осъзнаваме естеството на екипажа, откриваме, че едновременно започваме да добиваме и представа за извънземните видове, орбитиращи около Бен в нещо, което Уотс описва с термини, които пробуждат в нас величаво усещане, че виждаме гигантско гнездо на плъхове от хиляди сраснати Шрайкове от „Хиперион” на Дан Симънс, от което ви настръхва средният мозък... Това че неговите човешки читатели могат да извлекат удоволствие от посланието, е признак на цялостната трудност на „Слепоглед”, понеже онова, което криволячовците ни казват в края на книгата е: „Млъкнете бе!”

The New York Review Оf Science Fiction

Остър, забавен и сърцераздирателен с обратите си, „Слепоглед” е богат на жаргон и претъпкан с информация. На моменти е трудно да оставаш в крак с плътно натъпканите идеи, които се леят от всяка страница. Ала щом читателят се зариби, няма да може да остави книгата... „Слепоглед” е истински брилянтен шедьовър.

SF Weekly

Уотс е приготвил достатъчно възбуждащи идеи като за цяла камара романи, като същевременно сътворява нови обрати по всяка „кътинг едж” идея в жанра – от виртуалната реалност до извънземната биология. Това е най-добрата и най-зашеметяваща книга на Уотс!
Booklist

Уотс продължава да предизвиква читателите с великолепните си сюжети и превъзходни разказвачески умения.

Library Journal

„Слепоглед” е страхотно произведение на новата твърда фантастика, сериозен научнофантастичен роман, от който няма да можете да се откъснете и който ще ви бомбардира с идеи, които ще ви обсебят, щом веднъж проправят заразния си път в месестия ви малък мозък!

SFRevu

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    След като света е завладян напълно - на Амазония не може да се гледа сериозно, жидите насочват все по често умразата си към извънземни. Холивуд, научна фантастика, телевизионни сериали. Обезателно задължение е тази маспродукция да се прави ат бездария - иначе не може да излезе на пазаря, колкото и да е тяхен. Тази чифутска умраза е приятна на хората, защото не е толкова умраза, колкото бесовски страх от нещо непонятно. Ще ги огорчим още повече - непонятното са им хората! Висши същества в царството им на глисти.