Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 12:42 6 750 5

На уникално откритие попаднаха археолози край Лом (СНИМКИ)

  • находка-
  • разкопки-
  • помодиана-
  • лом-
  • станево-
  • бронз-
  • злато-
  • статуя-
  • археологически разкопки

Смята се, че откритата находка е била изградена в чест на император

Позлатена ръка и част от торса на императорска статуя откриха археолозите, проучващи античното укрепление Помодиана в ломското село Станево, пише BulNews.

Фрагментите са намерени сред останките от жилище от V-VI век, вероятно за да бъде преизползван металът, съобщи археологът Валери Стоичков.

Той уточни, че предната половина на лявата ръка на статуята e със запазени четири пръста, без палеца. Само по леко издължените фаланги е трудно да се определи кой е бил изобразеният, но хората от екипа не губят надежда да открият още части от „пъзела“.

Фигурата е била в естествен ръст, изработена от бронз със следи от позлатяване.

„Злато са нанасяли върху статуи на императори и на богове. Но тези на божествата значително са надхвърляли човешкия ръст - поясни Стоичков. Практиката да се поставят такива статуи зачестява след края на династията на Северите.

Заради варварските нашествия от север императорите пътуват по Долнодунавския лимес и инспектират строящите се там крепости. Такова пътуване на император Диоклециан е засвидетелствано през 294 г. Той е в Сингидунум на 8 септември, до 10 септември е в Рациария, оттам през съседните на Помодиана Алмус и Цебрус преминава през Вариана /на 13 септември/, Апиария /17 септември/ и Дуросторум /21-22 септември./

Император Константин I на 5 юли 328 г. лично открива моста, изграден между Ескус и Сукидава, вероятно изминавайки същия маршрут.

Разбира се, възможно е нашата статуя да е свързана с победата на Траян над даките. Но издигането на такова скъпо произведение на изкуството в неголямо укрепление като Помодиана по-скоро би трябвало да е свързано с лично посещение на императорска особа“, допълни още Валери Стоичков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    13 2 Отговор
    ЕИ ЛОМ СИ Е ЛОМ
  • 2 честен ционист

    0 32 Отговор
    Дето и да копнеш изкача римско/византийско наследство, няма ни следа от българското като изключим мадърския конник, изкопан в скалата между юни 1877 г. до юни 1879 г. от руските солдати и стиропорената Плиска, дело на Царь Батюшката.

    Коментиран от #5

  • 3 Истина е

    2 1 Отговор
    Това е Козлодуй-ник на един дебил. Та тази ръка му пълни ядрения реактор в Лом маалата.
    Копайте още ръце и други неща ще намерите .
  • 4 Vodnia

    3 1 Отговор
    Браво
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц... Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си дори е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар.
    "В евангелие чист ръкопис български безценна драгоценност - наша древност на него клели са се вси царе францушки с велика набожност и дълбока вярност", пише . Георги Раковски в книгата "Българио, майко мила". И това е точно така.
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.