Last news in Fakti

9 Април, 2013 13:21 1 139 0

Фотоизложба разкрива душата на корейците

  • ндк-
  • дни на корейската култура-
  • фотоизложба

Дни на корейската култура започват в НДК на 12 април, съобщиха от Двореца. Инициативата е част от тазгодишния Салон на изкуствата и включва изложба, концерт и кино.

Фотографката Донгчун Ли представя изложбата „Чонгга”, която започва на 12 април и може да се види в Арт галерията на НДК до 26 април. Предсатвени са 67 фотографии, избрани измежду хилядите, които авторката прави докато живее в Андонг – село, съхранило традицията на „Чонгга” повече от 600 години.

„Чонгга” е домът на най-възрастния син от рода. От времето на династия Чосън това е центърът на разпространение на конфуцианската традиция от поколение на поколение. Самата фотографка споделя за изложбата си: „Резултатът от моето пътуване към „Чонгга” са тези картини на душата на корейците, на техните нрави и на красивите места, където живеят”.

Концерт класическа музика на младата корейска звезда Анжела Парк може да се чуе на 17 април в зала 8 на НДК от 19.00 часа. Талантливата виолончелистка ще изпълни произведения на Бетовен и на корейския композитор Исанг Юн (Isang Yun).

Музикантката е гастролирала в най-известните концертни зали в света от Берлинската филхармония до Карнеги Хол. Анжела Парк свири на виолончело, изработено през 1845 г. в прочутата работилница „Пиер и Иполит Силвестър” в Лион.

За любителите на киното е лентата „Причина да живееш” (A reason to live). Филмът проследява историята на Да Хье, която е изгубила годеника си в автомобилна катастрофа, от която виновникът, 15-годишно момче, е избягал. Тя обаче му прощава и подписва петиция в негова защита. Година по-късно прави документален филм, чиято идея е да бъде премахнато смъртното наказание. Да Хье се връща назад към спомените и болката, интервюирайки други потърпевши, които са успели да простят.

Филмът може да се види на 23 април от 19.00 часа в кино „Люмиер”.

Входът за трите събитии е свободен. Проявата се осъществява в партньорство с Посолството на Република Корея.

18-ото издание на Салон на изкуствата обединява над 90 събития, разпределени в периода 9 май – 26 юни, както и закриващо събитие на 1 юли. Програмата е обособена в осем тематични блока, включващи детски салон, поп, джаз и рок изпълнения, класика, кино, театър и танц, български фолклор, книги и изложби, както и Ден на отворените врати на НДК, Дни на корейската култура, “Софийски музикални седмици” гостува на Салона на изкуствата” и др. Продуцент на събитието е Националният дворец на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА